Araç alımı konusunda tasarruf genelgesi yayımlayan ve sınırlama getirileceğini bildiren Saray, 2023 bütçe teklifinde 3 bin 331 yeni taşıt alımı öngördü. Cumhurbaşkanlığı 20, Hazine 501, Diyanet ise 19 araç alacak.

Araba sevdası tasarrufu yendi

Hüseyin ŞİMŞEK

Kamuya araç alımı ve kiralama işlemlerine zorunlu haller dışında imza atılmamasına yönelik Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne Saray’ın kendisi bile uymadı. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile kamuya binlerce yeni taşıt alınması öngörüldü. Teklifte, israf olarak değerlendirilebilecek çok sayıda harcama hedefi de yer aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, geçen yıl kaleme aldığı son tasarruf genelgesinde, yeni araç alımının yapılmaması, kamudaki mevcut araçların da beşte birinin elden çıkarılması öngörüldü. Genelgenin gerekçesinde ise “kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanımı” hedefi yer aldı. Önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan bütçe teklifine göre ise Genel ve Özel Bütçeli Kamu İdareleri’nin 2023’te bünyesine katmayı planladığı yeni araç sayısı 3 bin 331 olarak kayıtlara geçti. Bütçe teklifine göre, Cumhurbaşkanlığı 10 otomobil, beş minibüs, beş panel olmak üzere toplam 20 araç alımı yapacak.

Teklife göre, özel bütçeli idareler 130 araç alımı yapacak. Düzenleyici ve denetleyici kurum için alınacak araçla birlikte 2023’te kamuya alınması planlanan yeni taşıt sayısı 3 bin 331 oldu.

araba-sevdasi-tasarrufu-yendi-1077006-1.

3,2 MİLYON TL’YE OTOBÜS

Bütçe teklifinde, idarelerin araçlara ödeyecekleri azami bedeller de sıralandı. Buna göre kurumlar, almaya karar verdikleri binek otomobiller için en fazla 501 bin TL, panel tipi araçlar için 240 bin TL, otobüs için 3 milyon 207 bin TL, kamyon için 1 milyon 444 bin TL, midibüs için 675 bin TL ödeyebilecek. Güvenlik amaçlı araçların bedellerini kurumlar belirleyecek.

BÜYÜK TRANSFERLER

Yap-işlet-devret projeleri ile yandaşları kalkındıran Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nün “hizmet alımı” ve “cari transfer” kalemlerinden de milyarlarca TL’lik harcamalar öngörüldü.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın mal ve hizmet alım gideri 79 milyon TL olarak belirlendi. Ancak Bakanlığın cari transferler için harcayacağı tutar 74 milyar TL, sermaye gideri olarak harcayacağı tutar ise 46 milyar TL olacak. Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında geçiş garantili projelerin muhataplarından Karayolları Genel Müdürlüğü de 2023’te “mal ve hizmet alım giderleri” için 10 milyar 679 milyon 628 TL harcayacak. Karayollarında 53 milyar TL’lik de cari transfere imza atılacak.