Arabuluculuk masasından başarıyla kalkan Pekin, Macron tarafından Ukrayna Savaşı içinde adres olarak gösterildi. Washington’ın Tayvan üzerinden bölgede gerilim yaratmasına karşılık Pekin, “sert ve güçlü önlemler” alınacağını vurguladı.

Arabulucu Pekin olsun
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pekin'de bir araya geldi. (Fotoğraflar: AA)

Dış Haberler

Son dönemlerde attığı adımlarla gözlerin çevrildiği Pekin, dün de kritik gelişmelere ev sahipliği yaptı. Bir yandan Suudi Arabistan ve İran arasında sürdüğü arabuluculukla imaj tazelerken bir yandan Avrupalı liderlerin yeni rotası haline gelen Pekin, Tayvan konusunda da sert uyarılarını sürdürüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ukrayna krizi ve ticari meseleler başta olmak üzere bir dizi gündemi görüşmek üzere yola çıktığı 3 günlük Çin ziyareti bugün sona erecek. Fransız liderin, ziyaretteki hedefleri arasında özellikle de Çin’in Avrupa ile ticari bağlarını koruma ve yeniden dengeleme planı olduğu kaydedildi. Macron’a bu kapsamda, 60’a yakın iş insanından oluşan bir heyet de eşlik etti. Heyette, büyük bir uçak siparişi için pazarlık peşinde olan Airbus, enerji ve taşımacılık şirketi Alstom ve enerji devi EDF’nin CEO’ları da yer aldı.

TARAFLAR ANLAŞTI

Son dönemlerde arabuluculuk konusundaki başarısıyla dikkat çeken Çin’e ilişkin açıklamaların da Mavron, Şi’ye Rusya’yı makul bir noktaya çekme konusunda güvendiğini söyledi. Şi Cinping gelecek hafta tekrar Moskova’ya diplomatik bir ziyarette bulunacak. Ziyaretin ana başlığının Rusya-Ukrayna Savaşı olması bekleniyor.

Ayrıca dün Pekin’de gerçekleştirilen Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanlarının görüşmesinde pek çok konuda uzlaşıldı. Buna göre, İran ve Suudi Arabistan büyükelçiliklerin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve karşılıklı vizelerin kolaylaştırılması konusunda mutabakata varıldı.

ABD’YE SERT YANIT

Öte yandan Washington ise Tayvan üzerinden Çin’i kışkırtmaya devam ediyor. Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüştü. Öbnceki gün yayımlanan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI), uluslararası silah transferlerine ilişkin raporuna göre, küresel silah ihracatının yüzde 40’ını yapan ABD’nin krize “çözümü” daha çok silah satmak oldu. Ukrayna’yı silahlandırarak Rusya’yı kışkırtan Washington benzer bir politikayı da Tayvan üzerinden uyguluyor.

Görüşmeye tepki gösteren Çin, askeri tatbikat başlattı ve Tayvan açıklarına uçak gemisi gönderdi. Çin'den, Tayvan ile resmi temaslarını sürdüren ABD'ye ilişkin yapılan açıklamada 'sert ve güçlü önlemlerin' alınacağı vurgulandı.