Arabuluculuk sınavında mağdur olan avukatlar, yaşanan hukuksuzluğun çözülmesini talep ediyor. Avukat Betula Turan, "İptal edilen soru sayısı dikkate alınarak baraj puanının 91’in altına indirilmesi gerekirken aynı sınava iki farklı baraj puanı uygulanarak barajın yükseltilmesi bu kez ilk değerlendirmeden de daha büyük bir hukuki garabete ve mağduriyete yol açmıştır” dedi.

Arabuluculuk sınavında hukuksuzluk

Geysu MALAY

Adalet Bakanlığı'na bağlı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından yapılan arabuluculuk sınavında hukuksuzluk yapıldığı belirtildi. Sınavda sorulan soruların bir kısmının hatalı ve birden fazla cevabı olan sorular olması sebebiyle bu soruların iptali istemiyle sınava katılan birçok avukat idari dava açtı. Açılan davalar sonucunda Ankara 9.İdare Mahkemesi kararı ile üç soru hatalı bulunarak iptal edildi.

Arabuluculuk sınavı mağduru Avukat Betula Turan, “Soruların iptali üzerine 88 puan ve üzeri alan adaylara sicil kaydı için UYAP portal üzerinden kayıt başvurusunda bulunması ve aidatların ödenmesi için tarihinde kısa mesaj gönderilerek bilgilendirme yapılmıştır. Gelinen aşamada sürecin sonlanması beklenirken Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin yeniden puanlama yaptığı belirtilmiş, bu puanlamaya dayanılarak, sicil aidatını ödeyerek başvuruda bulunan 3 bine yakın adaydan 431 kişi hariç geri kalanı yine başarısız ilan edilmiştir. İlk değerlendirmede 91 olan baraj puan ikinci değerlendirmede 92,78’e çıkarılmıştır. İptal edilen soru sayısı dikkate alınarak baraj puanının 91’in altına indirilmesi gerekirken aynı sınava iki farklı baraj puanı uygulanarak barajın yükseltilmesi bu kez ilk değerlendirmeden de daha büyük bir hukuki garabete ve mağduriyete yol açmıştır” dedi.

Turan, “Mahkeme kararı sonrası başarılı bulunduğu için aidat ödemesi yaparak sicile kayıt başvurusu yapan 3 bine yakın arabulucu adayı adına, 2019 yılında yapılan sınavda hatalı soruları doğru yaparak sicile kayıt hakkı kazanan meslektaşlarımıza verilen hakkın eşit işlem ilkesi gereği bizlere de verilmesi konusundaki haklı talebimizi kamuoyuna duyurmak ve mevcut arabuluculardan ve tüm hukuk camiasından bu konuda destek beklediğimizi bildirmektir” diye konuştu.

‘GARABET ORTADAN KALDIRILMALI’

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel de, “Aidat yatırılması istendikten sonra meslektaşlarımızdan istenen bir başka garabet daha var. Yıllardır avukatlık yapan, belli bir sicilin üzerindeki avukatlara “sizin hakkınızda güvenlik soruşturması yapıyoruz” demek kimsenin haddine değil. Bir güvenlik soruşturmasına tabii tutarak avukatları arabuluculuk yaparsın ya da yapamazsın değerlendirmesine tabii tutmak kimsenin haddine değil. Çünkü meslektaşlarımız zaten yasalara uygun biçimde avukatlık yetkilerini ellerinde tutan bu yetkilerini kullanan, mahkemeler nezdinde her yurttaşı savunabilecek durumda olan insanlardır. Avukatlar açısından bu güvenlik soruşturması denen garabetin de tümüyle ortadan kaldırılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Yücel, şunları söyledi: “Sayı kotasının konulma amacı da ya da bugün itibarı ile o sayı kotasının geçerli olup olmadığı da tartışılır bu noktada. Çünkü sınavı yapılmasının üzerinden iki yıldan fazla bir zaman geçti. Geçen zaman içinde çok sayıda dosyanın arabuluculuk müessesine taşındığı, bütün itirazlara rağmen alanların genişletildiği, yeni yeni alanların arabuluculuğa dahil edildiği hepimiz tarafından biliniyor. Sayının neye göre belirlendiği, görevlendirmelerin neye göre yapıldığı konusunda da şeffaflıktan uzak bir yaklaşım var. Bütün bunların sürecin içindeki kurumlarla görüşerek çözülmesi gerektiği konusunda bir fikriyata sahibiz. Umarım bunların hayata geçirilmesi mümkün olur.”