6 Eylül 1955'te İstanbul'da yaşanan olaylar, aradan geçen yıllara rağmen hâlâ karanlık Kıbrıs sorunu, 1955 yılında Türkiye kamuo

6 Eylül 1955'te İstanbul'da yaşanan olaylar, aradan geçen yıllara rağmen hâlâ karanlık Kıbrıs sorunu, 1955 yılında Türkiye kamuoyunun gündeminde baş köşeye oturdu. Dışişleri yetkilileri Londra'da Kıbrıs temaslarına devam ederken, Atatürk'ün Selanik'teki evinde bir bomba patlamasıyla ilgili yayınlanan bir haber, önce 6 Eylül 1955 günü Türkiye radyolarında duyuruldu. Bunun üzerine, "Atamızın evi bombalandı" manşetiyle ikinci baskı yapan İstanbul Ekspres gazetesi, o dönemde kurulmuş olan Kıbrıs Türktür Cemiyeti üyelerince bütün İstanbul'da satılmaya ve halkı galeyana getirmek üzere kullanılmaya başlandı.

Kıbrıs Türktür Cemiyeti'nin ön ayak olması ve diğer gençlik örgütleri, meslek kuruluşları, DP teşkilatı, bazı resmi ve gayri-resmi makamların telkin ve teşvikiyle yerel kalabalıklar ve şehre dışarıdan getirilmiş olan kitlelerce 6 Eylül akşamı Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir yağma ve yıkım eylemi gerçekleştirildi.

İstanbul'daki gayrimüslim azınlık nüfusun ev, işyeri ve ibadet yerlerine yönelik saldırılarda emniyet pasif bir tutum sergiledi. Gayrimüslimlerin adresleri hakkında önceden bilgi sahibi olan, 20-30 kişilik organize birliklerin kent içindeki ulaşımı özel otomobiller, taksi ve kamyonların yanı sıra otobüs, vapur ve hatta askeri araçlar yardımıyla sağlandı.

İstanbul'un her yerinde yağmalar aynı yöntemle yapıldı. Dükkânlara saldıranlar önce vitrinleri taşlayarak kırdılar ya da demir parmaklıkları kaynak makineleri ve tel makasları yardımıyla açtılar, ardından içerideki alet ve makineleri dışarı çıkararak paramparça ettiler.

Kiliseler de payını aldı: Kiliselerin içindeki kutsal resimler, haçlar, ikonalar ve diğer kutsal eşya tahrip edilip, yakıldığı gibi, bazı kiliselerin tamamı ateşe verildi.

Olaylarda 5 bin 317 mekan saldırıya uğradı. 200 kadına tecavüz edildi. Bazı kadınlar tecavüz edildikten sonra öldürüldü. Bir rahip diri diri yakıldı, onlarcası zorla sünnet edildi. Kayıtlara 37 ölüm vakası geçti. (Kaynak: Vikipedi)