Aradığınız ilaçlara şu an ulaşılamıyor
Fotoğraf: İHA

Haber Merkezi

Ateş düşürücülerden, ağrı kesicilere, diyabetten tansiyonu, kalpten kanser ilaçlarına varan çok sayıda ilaç piyasada bulunamıyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, "Aradığınız ilaca ulaşılamıyor" diyerek "Kamusal kaynakları özel sermayeye daha fazla sunan bir anlayışla ilaç krizi aşılamaz. Krizin nihai çözümü; koruyucu sağlığın ve niteliğin öncelendiği bir sağlık sisteminde kamusal olarak ilaçların üretimindedir" açıklamasını yaptı.

İlaç sıkıntısına ilişkin yazılı açıklama yapan TTB, 2003 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı çatıları altında yapılan tüm sosyal güvenlik hizmetlerini tek elde toplandığı anımsatıldı. Bu durumun sağlık hizmetinin sunumunda tüm basamak ve işleyişlerde olduğu gibi ilaç politikasına da yansıdığı kaydedilerek, SGK'nin ilaç temininde tek alıcı olduğu, ilacın halka, hastalara ulaşması kapsamında kuralları belirleyen tekele dönüştüğü vurgulandı. Ülkede ilaca ulaşmanın ve ilaç almanın oldukça zor olduğuna dikkat çekilen açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

"Hastalar ilaç pahalılığı ve ilaç yokluğu arasında sıkışmıştır. Daha önce bazı kamu kurumları tarafından (SSK gibi) üretilen çok çeşitli ilaçlar; dönüşüm programı çerçevesinde ulusal ve uluslararası özel şirketlerin çıkarı için heba edilmiştir. İlaç üreten özel şirketler ise ekonomik kriz ve artan kur nedeniyle fiyat artışına gitmekte, SGK tarafından fiyat artışlarının karşılanmaması durumunda gerektiğinde piyasaya ilaç sunmamakta veya artışlar hastalar tarafından cepten karşılanmaktadır. Daha önce raporlu ilaç kullanan hastalardan alınmayan ilaç ücretleri, son yıllarda fark ücreti adı altında ciddi miktarlara ulaşmıştır. Sayın Bakan, yanlış politikalar neticesinde sağlık sistemi çökmüştür. Sizler, sağlık sisteminde otorite olarak 'İlaç temininde yer yer yaşanan zorluklar bir anda aşılmayacak. Ürün dağıtımı, ilaçların eczane raflarına konması elbette zaman alacak. Hastalarımızın içi rahat olsun' diyemezsiniz! Siz bu sorunların ortaya çıkmaması için gereğini yapmalısınız. Krizin nihai çözümü; koruyucu sağlığın ve niteliğin öncelendiği bir sağlık sisteminde kamusal olarak ilaçların üretimindedir."