Artvin İl Jandarma Komutanlığı, jandarmanın 5 kişiyi öldürdüğü 1979’daki Şavşat mitingine ilişkin bilgi edinme talebine, “Arşivde herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır” cevabını verdi

Aradığınız saldırıya şu an ulaşılamıyor!

BERKANT GÜLTEKİN - berkantgultekin@birgun.net

Artvin Şavşat’ta 23 Temmuz 1979’da jandarmanın halka ateş açarak 5 kişinin ölümüne neden olduğu katliamla ilgili devlet kayıtlarında herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. 1979 yılında olayı yaşayan Av. Erden Aydın’ın BİMER aracılığıyla yaptığı başvuruya Artvin İl Jandarma Komutanlığı tarafından verilen yanıtta, ‘olayın komutanlık arşivinde yer almadığı’ ifade edildi. BirGün’e konuşan Av. Aydın, “Sanki 23 Temmuz’da böyle bir olay yaşanmamış” dedi.

HALKIN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde yürürlüğe konan sıkıyönetim uygulamalarına karşı Devrimci Yol hareketi, Artvin’in Şavşat ilçesinde bir miting organize etti. Miting için gerekli mercilerden izinler de alındı. 23 Temmuz 1979 günü gerçekleştirilen ve oldukça kitlesel geçen mitingin sonunda “devlet terörü” yaşandı. Jandarma, eyleme katılan halka ateş açarak biri kalp krizinden olmak üzere 5 kişiyi öldürdü.

‘KAYIT YOK, ESENLİKLER’

Bugün Şavşat Katliamı’nın üzerinden tam 36 yıl geçti. 1979’daki eyleme katılanlardan biri olan Av. Erden Aydın, geçen 24 Nisan günü olayla ilgili bilgi almak için BİMER’e yaptığı başvurunun ardından skandal bir yanıt aldı. Erden’in yaptığı başvuruya, Artvin İl Jandarma Komutanlığı tarafından şu yanıt verildi: “422059 sayılı başvurunuzda beyan ettiğiniz 23 Temmuz 1979 tarihinde meydana gelen olay hakkında komutanlığımız arşivinde herhangi bir bilgiye ulaşılamadığını bildirir; esenlikler dileriz.”

SORUŞTURMA YAPILMADI

5 kişinin katledildiği ve yüzlerce merminin kullanıldığı olayın devlet arşivinde yer almadığını öğrenen Av. Erden Aydın, BirGün’e şu açıklamayı yaptı: “Aradan geçen bunca yıla rağmen devlet bu konuda hiçbir soruşturma, kovuşturma yapmamış, suçlular adeta her zamanki gibi ödüllendirilmişlerdir. BİMER'e yaptığım başvuruya devlet tarafından verilen cevapta, ‘Arşiv kayıtlarımızda böyle bir olayın kaydına rastlanmamıştır denilmektedir.’ Sanki 23 Temmuz’da böyle bir olay yaşanmamış, Komando Birliği Şavşat’a gelmemiş, ölenler, yaralananlar uzayın farklı bir zaman biriminde ve gezegeninde yaşamıştır.”

***

Şavşat neden hedef alındı?

Konunun bir başka yönü ise jandarmanın izinli olarak gerçekleştirilen Şavşat mitingine neden saldırdığı… Av. Erden Aydın, durumu şöyle açıklıyor:

“Bütün köylerde Halk Odaları vardı. Halkın devletle ilişkisi minimuma indirilmiş durumdaydı. Mahkemelerde onlarca yıl süren köy arazi davaları köy komiteleri tarafından adil, demokratik ve hızlı bir biçimde tüm ilgililerin gözetiminde çözülmekteydi. Karaborsa, Esnaf Komitesi aracılığıyla ortadan kalkmıştı ki, bu Türkiye genelinde devletin halledemediği bir problemdi. Ormanlar, ormanı kesip satan orman işletmesine karşı köylüler tarafından korunmaktaydı. İşte 23 Temmuz 1979 Şavşat Katliamı’nın asıl nedeni buydu. Zaten Temmuz’un ilk haftasında Şavşat’a gelen komando yüzbaşı, ‘Şavşat’ı vatan topraklarına katmaya geldik’ demişti.”

‘Geniş tarzda örgütlenmiştik’

Olayı yaşayanlardan ve dönemin tanıklarından biri de BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın. O dönem Türkiye’de devrimci hareketin oldukça etkin bir şekilde antifaşist ve antiemperyalist bir mücadele yürüttüğünü hatırlatan Aydın, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Artvin’de de Devrimci Yol çok geniş bir tarzda örgütlenmişti. Özellikle Milliyetçi Cephe hükümetleri birçok ilde sıkıyönetim ilan ederek devrimci mücadeleyi bastırmaya çalışıyordu. Esnaf, işçiler memurlar, köylüler… Dolayısıyla Artvin onlar açısından, bir çeşit ‘tekrar fethedilmesi gereken hedef’ olarak belirlenmişti. Yıllar sonra Şavşat Katliamı’yla ilgili bilgi almak için başvurduk ama gördük ki, devletin kayıtlarında böyle bir olay yok. 5 kişi ölmüş ama olay yaşanmamış! Yani, devletin şiddetinin oligarşinin yönetiminde bile hiçbir yasal dayanağı yoktu.”