Depremin vurduğu 10 ilde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda, aralarında çok sayıda müteahhidin de bulunduğu 14 şüpheli tutuklandı. Başsavcılık, bazı deprem bölgelerinde yaşanan 'hırsızlık, yağma, nitelikli dolandırıcılık' iddialarına ilişkin de 102 tutuklama kararı verildiğini bildirdi.

Aralarında çok sayıda müteahhit var: Depremin vurduğu 10 ildeki soruşturmalarda 14 kişi tutuklandı
Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda sorumlulukları tespit edilen 14 şüpheli tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, depremlerde yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili başsavcılıklarca resen başlatılan soruşturmalarda 195 zanlının sorumlulukları tespit edildi.

Yakalanan şüphelilerden 14'ü çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandı, 3 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi. Ayrıca 8 şüpheli hakkında yakalama kararı, 48 kişi hakkında da gözaltı talimatı verildi.

Tutuklanan 14 kişi arasında; Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün, Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş ile Hatay'da depremde yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan da bulunuyor.

5 ZANLININ YURT DIŞINDA OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Başsavcılıkların talimatıyla halen 58 kişi gözaltında bulunurken, şüphelilerden 10'unun hayatta olmadığı belirlendi. Yapılan incelemelerde 5 zanlının ise yurt dışında olduğu tespit edildi, 12 şüpheli de ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Cumhuriyet başsavcılıkları depremler sonrasında bölgede gerçekleşen 'hırsızlık, yağma, nitelikli dolandırıcılık' iddiaları ile ilgili de 248 olayla ilgili 175 şüphelinin saptandığını ve bu şüphelilerden 102'sinin çıkarıldıkları hakimliklerce tutuklandığını bildirdi. Şüphelilerden 23'ü hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

Söz konusu suçlara ilişkin soruşturmalar çerçevesinde 23 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılırken, bir kişi ifadesinin ardından serbest bırakıldı, 7 şüpheli ise gözaltında bulunuyor.

İSTANBUL'DA 3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kahramanmaraş, Malatya ve Şanlıurfa'da depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar kapsamında müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 3 kişi İstanbul'da gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Malatya ve Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılıklarınca başlatılan soruşturmalar kapsamında, Kahramanmaraş'taki Sabır Apartmanı'nın müteahhidi Ebubekir Özbey, Şanlıurfa’da yıkılan bir apartmanın müteahhidi Osman Eken ile Malatya Onur İnşaat ortağı Serpil Başar Yoloğlu'nun İstanbul'da olduğunu tespit etti.

Eken, polis tarafından yol uygulaması sırasında, diğer 2 şüpheli ise ikametgahlarında gözaltına alındı.

Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor.

(AA)