PSB tarafından yapılan araştırmaya göre, Arap gençlerin büyük bir çoğunluğu, değişen dünyaya ayak uyduramadıkları için dini kurumların reforma ihtiyacı olduğu görüşünde.

Araştırma: Arap gençlerin yüzde 66'sı dini kurumlarda reform gerektiğini düşünüyor

Fotoğraf: Arşiv

Dış Haberler Servisi

PSB tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da bulunan 17 ülkede yaşayan 18-24 yaş arası 'Arap gençleri' üzerine yapılan bir araştırmaya göre, Arap gençlerinin yüzde 40'ı dini, kimliklerinin "en önemli" yönü olarak görüyor. Bu oran, aile ve ulusal aidiyetlerinin de ötesine geçiyor.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 19'u aile veya kabilelerini en önemli yön olarak görürken, yüzde 17'si ulusal aidiyetlerine işaret ediyor. Ankete cevap verenlerin geri kalanı ise yüzde 7 oranında Arap kalıtımını, yüzde 7'si politik inançlarını, yüzde 5'i dillerini ve yüzde 5'i cinsiyetlerini, kimliklerinin temel unsuru olarak görüyor.

Araştırmada, dine en güçlü bağlılığın, Cezayir ve Mısır gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Sudan'da olduğu dikkat çekiyor. Bu ülkelerde gençlerin yüzde 67'si dini, kimliklerinin en güçlü unsuru olarak görüyor. Buna karşın, en düşük dini aidiyet yüzde 27 ile Körfez Arap ülkelerinde tespit edildi.

Khaleej Times'ın haberine göre, Suudi Arabistan'ın haricinde Körfez ülkelerinde din, çok merkezi bir yol oynamıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki vatandaşların sadece yüzde 8'i dini tanımlayıcı bir faktör olarak değerlendirirken, yüzde 54'ü ise ulusal kimliği temel unsur olarak görüyor.

İnançlarına verdikleri öneme rağmen, gençlerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 66), değişen dünyaya ayak uyduramadıkları için dini kurumların reforma ihtiyacı olduğu görüşünde.