Arazisini satmaya zorlanan köylülerden tepki: Madencilere izin vermeyeceğiz


Yaren ÇOLAK

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçesine bağlı Örencik, Dağardı, Kavaklı ile Evciler sınırları içerisinde madencilik faaliyetini genişletmek isteyen Zenit Madencilik’in kendilerini tehdit ettiğini öne süren bölge halkı, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

92,94 hektarlık alanda altın-gümüş madenciliği faaliyeti yürüten şirket, kapasitesini 668,85 hektara çıkarmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Şahıs arazileri üzerinde faaliyetini genişletmek isteyen şirketin topraklarını satmak istemeyen köylüleri tehdit ettiği ileri sürüldü.

Şirket yetkililerinin hem Örencik halkını hem de komşu köyleri tehdit ettiğini iddia eden Uğur Korkunç şu ifadeleri kullandı: “Yetkililer diğer köylerde ‘Örencikliler tarlalarını bize satmadığı için kamulaştıracağız, siz satın’ demişler. Ben de şirket yetkililerine bu soruları sordum. Yetkili, ‘evet doğru satmazsanız resmi yazı yollayarak kamulaştıracağız’ dedi. ‘Satarsanız paranızı alırsınız, satmazsanız da kamulaştırırız’ diyerek bizi tehdit etti.”

KORKUTMAYA ÇALIŞIYORLAR

Şirketin evlere ihtar yolladığını ve tehdit ettiğini belirten Mustafa Akçakaya ise, “Tarlaların dönümü 16 bin liradan anlaşalım şeklinde bir ihtar gönderdiler. Ayrıca şirket yetkilileri tarafından köyünüze düğün salonu yapılacak, sizin caminizi yenileriz, köyden vatandaşları işe alırız gibi ikna yöntemleri kullanılıyor. Ancak bu maden ocağının bize ve doğamıza vereceği tahribat çok daha fazla. İki yıla yakın zamandır bununla uğraşıyoruz. Köylüler olarak dava açacağız. Biz bu maden ocağını istemiyoruz. Bizi korkutmaya çalışıyorlar ancak vazgeçmeyeceğiz” dedi.

RAPOR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporundaki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Akçakaya, “Burası doğal kaynakları bakımından çok zengin bir yer. Ayrıca madenin kurulacağı alan köyümüze çok yakın. Bir de hazırlanan ÇED raporu tamamen yalan. Köyde 20 hane var yazılmış ancak 60 hane var” diye konuştu.

SUSUZLUK RİSKİ BÜYÜYOR

Susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Akçakaya şöyle konuştu: “Açılan sondaj kuyularından sonra köyümüzdeki çeşme kurudu. Yarın bir gün devasa çukurlar açılacak. Buradan 30 köye su gidiyor. Bu çukurlar bu suları çekerse biz büyük susuzluk yaşayacağız.”