Arhavi'de HES yapmak isteyen MNG'yi gönderen halk bugün miting ile zaferi kutladı

Arhavi halkı HES zaferini sokakta kutladı

Artvin'in Şavşat İlçesindeki Arpalı Deresi üzerinde kurulması planlanan 7.32 Mw kurulu gücündeki Susuz HES için Bakanlığın verdiği 'ÇED Olumlu' kararına karşı 74 köylü tarafından yaklaşık 2 yıl önce Rize İdare Mahkemesi’nde açılan ve Mahkemenin 26.07.2012 tarihinde reddettiği dava, aradan geçen 2 yılın ardından Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu. Köylüler, Susuz HES için verilen ÇED'in yürütmesini durdurmak ve iptali için yeniden Rize İdare Mahkemesine başvuruda bulundu

14 MW’lık Kavak 1-2 HES projesine Arhavi Doğa Koruma Platformu’nun açmış olduğu dava sonucu Rize İdare Mahkemesi önceki günlerde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Üç yıldır MNG Holding’in bütün hukuksuz girişimlerine rağmen mücadele eden Arhavi halkı, Kavak 1-2 HES projesini hukuki ve fiili meşru müdafaa hakkı zemininde verilen mücadele ile durdurmayı başardı.

Bugün büyük bir HES karşıtı miting örgütleyen Arhavi Doğa Koruma Platformunun çağrısı ile Cumhuriyet Meydanı’nda buluşan yurttaşlar, sivil toplum örgütleri, çevre il ve ilçelerden gelen doğaseverler AKP’nin neoliberal talan düzenine karşı alanlarda tek vücut oldu.



Arhavi Doğa Koruma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Erdoğan Güler, ‘Bu mücadeleyi kazanmak hiç kolay olmadı. Bazen dereye girdik, bazen dağlara çıktık, Kamilet’te buz üzerinde yürüdük. Bize en büyük engel de MNG gibi bir şirket ile karşı karşıya olmamız idi. ‘’Yapamazsınız, başaramazsınız’’ diyenler çoktu. Ama biz direne direne kazandık’ dedi.

HES mücadelesi sürerken Konaklı Köyü’nde yaşayan Melahat Horoz adlı yurttaş MNG firmasının evinin önünde tünel çalışması yapmasından rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti. Mitingde Melahat teyzenin komşusu Zeliha Ocaklı söz aldı. Zeliha teyze "Derelerimiz özgür akana kadar direnişteyiz. Dereler bizim yaşam kaynağımız derelerimizi kimseye vermeyeceğiz. Mücadele daha bitmedi" dedi.

Basın açıklamasından sonra şehir merkezinden yürüyüşe geçen kitle ‘Dereler Özgürdür Özgür Akacak’, ‘Mng Elini Deremizden Çek!’,’Hes Yapma Boşuna Yıkacağız Başına’,’Susma Haykır Heslere Hayır’,’Hesçi Şirket Arhavi’yi Terk Et!’,’Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam’ sloganları ile Arhavi Belediyesi önüne gelerek Arhavi Belediyesi’nin MNG Holding’e usulsüz imar planı verdiğini teşhir ederek  dev ‘HES’E HAYIR’ pankartının açıldığı Cumuhuriyet Meydanı’na geldi. Meydanda bütün yurttaşlar el ele vererek horon vurdu.