ABD’ye meydan okumaya dönüşen Lavrov’un 4 günlük Güney Amerika turunda Rusya istediğini aldı. Ukrayna Savaşı’nda Washington’ın dümen suyundan gitmeyen Güney Amerika ülkeleri ‘tarafsız’ pozisyonlarını koruyacak.

‘Arka bahçe’de Washington’a tavır

Dış Haberler

ABD yönetimi ittifak hattını büyütmeye çalışırken Ukrayna Savaşı’nda "tarafsız" tutum aldıkları için hedefine koyduğu Güney Amerika ülkeleri Rusya ile ilişkileri güçlendiriyor. Brezilya’nın solcu lideri Lula da Silva, geçen hafta üç gün süren Çin ziyaretinde ABD’ye açıkça meydan okurken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Güney Amerika turu üstüne tuz biber ekti.

ABD’nin “arka bahçesi” olarak tanımlanan Güney Amerika ülkeleri Washington’ı tüm basıncına rağmen savaşta tarafsız konumunu korurken Lavrov da dört günlük turunda ülkesinin bölgedeki pozisyonunu güçlendirdi. Washington’u kızdıran ziyarette Lavrov, 4 günde 5 ülkeye giderken, güç ve moral depoladı, ABD’yi ve müttefiklerini eleştirdi.

MEYDAN OKUDULAR

Mevcut ilişkileri daha da güçlendirmek için Güney (Latin) Amerika’ya giden Lavrov’un Brezilya’dan başlayan gezisi Venezuela, Bolivya, Nikaragua ve Küba’ya uzandı. Lavrov buradaki temaslarında, “arka bahçe”de esen ABD karşıtlığını iyice gün yüzüne çıkardı. Rusya Dışişleri Bakanı, Brezilya’yı ziyaret ettiği sırada Washington ile Brasilia yönetimleri arasında Ukrayna Savaşı gerilimi yaşandı. Beyaz Saray, Brezilya’nın bu konuda "Rus ve Çin propagandasını tekrarladığını" söylerken, Brezilya, ABD hükümetinin eleştirilerini reddetti. Tam bu tartışmaların ortasında Lavrov, mevkidaşı Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira ile yaptığı görüşmede Ukrayna’daki çatışmalarını sonlandırmak istediklerini ancak bunun Kiev’in Batı etkisinden çıktığı zaman olabileceğini söyledi.

Brezilya’nın ardından Venezuela’ya geçen Lavrov, burada da mevkidaşı Yvan Gil ile bir araya geldi. Burada da sert eleştirilerde bulunan Lavrov, "Batı’nın şantaj girişimlerine ve yasadışı tek taraflı baskılarına karşı güçlerimizi birleştirmek gerekiyor” dedi. Venezuela’dan Bolivya’nın başkenti La Paz’a giden Lavrov, Bolivyalı mevkidaşı Rogelio Mayta ile görüştü ardından da Nikaragua’ya geçti. Lavrov, başkent Managua’daki "Olof Palme" Kongre Merkezinde, Devlet Başkanı Daniel Ortega, Devlet Başkan Yardımcısı Rosario Murillo ve Dışişleri Bakanı Denis Moncada ile bir araya geldi. Avrupa Birliği’ne (AB) tepki gösteren Ortega, "Onlar, tüm bu bölgeleri işgal ettikleri, sömürgeleştirdikleri, köleleştirdikleri ve yerli halka soykırım uyguladıkları günden bu yana bölgemizdeki insanlara büyük zarar verdiler" dedi.

HAÇLI SEFERİ

Son olarak Küba’ya giden Lavrov burada da Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, eski Devlet Başkanı Raul Castro ve mevkidaşı Bruno Rodriguez ile görüştü. Lavrov, ABD ile gerekli temasların dışında neredeyse hiçbir ilişkinin bulunmadığını belirterek, "Eğer Rus-Amerikan ilişkilerini merak ediyorsanız şuan özel bir ilişkimiz yok. Biz sadece büyükelçilik üzerinden ortaya çıkan sorunları karşılıklı olarak ele alıyoruz" dedi. ABD’nin kendilerine karşı aldığı tutumu, "Haçlı seferi" olarak nitelendiren Lavrov, "Amerikalıların Rusya Federasyonu’na, Rusya’nın meşru çıkarlarına, Rus kültürüne ve geleneklerine karşı haçlı seferi ilan ettiğini herkes biliyor. Bu savaşın bir ucu da Kiev Nazi rejimi tercih edilerek ve yeni silahlar gönderilmesiydi" ifadelerini kullandı.