Brezilya’daki zirvede ABD’nin “arka bahçesi” olarak görülen Güney Amerika ülkelerinin liderleri, görüş farklılıklarına rağmen işbirliğini ilerletme kararı aldı. Zirveye yıllar sonra Venezuela ve Kolombiya katıldı.

‘Arka bahçe’nin birlik adımları
Güney Amerika liderleri Brezilya’daki zirvede bir araya geldi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler Servisi

ABD’nin arka bahçesi olarak görülen Güney Amerika ülkeleri, uluslararası arenada kendi güçlerini inşa edecek adımlar atıyor. Brezilya’da Devlet Başkanı Luiz Inaco Lula da Silva’nın ev sahipliğinde Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesi düzenlendi. Zirveye yıllar sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da katılırken, Eski Cumhurbaşkanı Ivan Duque döneminde birlikten ayrılan Kolombiya ise Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun kararıyla birliğe dönme kararı aldı. Zirvede Güney Amerika devletlerinin işbirliği ve entegrasyonuna ilişkin mutabakat imzalandı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Lula, zirveye katılan 12 ülkenin bölgeyi ayrılıklara iten ideolojik farklılıklarını bir kenara bırakarak ekonomik, kültürel ve sosyal entegrasyon çabalarına katılması gerektiğine dikkat çekti.

Başkent Brasilia'daki Itamaraty Sarayı'nda gerçekleştirilen UNASUR zirvesi 9 maddelik sonuç bildirgesi ve Brasilia Mutabakatı ile sona erdi. Ortak deklarasyonda, Güney Amerika'da diyalog ve halkların çeşitliliğine saygı çerçevesinde demokrasi, insan hakları, sürdürülebilir kalkınma, sosyal adalet, hukukun üstünlüğü, kurumsal istikrar ve devletlerin içişlerine karışmama ilkesinin öneminin altı çizildi.

ORTAK ÇALIŞMA VURGUSU

İklim krizi, yeni salgın riskleri, artan sosyal eşitsizlikler, kurumsal ve demokratik istikrara yönelik tehditler karşısındaki birçok zorluğa dikkati çekilen deklarasyonda, "Barışçıl bir dünya inşa etme, demokrasiyi güçlendirme, ekonomik ve sosyal kalkınmanın teşvik edilmesi, ortak zorluklarla mücadele, göçlerin düzenli ve güvenli yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele zirvenin en önemli sorumluluklarından biridir" denildi. Liderler, bölge ülkeleri arasındaki ticaret ve yatırımın artırılmasına ilişkin çalışmaların artırılması konusunda anlaştı.

Deklarasyonda, özellikle savunmasız durumdaki insanların acil ihtiyaçlarının giderilmesi için Güney Amerika işbirliği girişimlerinin teşvik edilmesinin kabul edildiği kaydedildi. Öte yandan zirvede Kolombiya ve Venezuela, iç savaş sırasında Kolombiya'da paramiliter güçler tarafından öldürüldüğü ve Venezuela'ya gömüldüğü bildirilenlerin kalıntılarının aranması konusunda anlaştı.