Bulgaristan’da arkeolojik bilinci artırmak için Arkeologlar tarafından ‘Hazine Avcılarına Karşı’ adlı oyun geliştirildi. Türkiye gibi arkeolojik alanları definecilerce tahrip edilen Bulgaristan bu oyun ile arkeolojik bilinci arttırmayı amaçlıyor. Arkeolojik Haber’de yer alan bilgiye göre; Oyun gerçek arkeoloji sitelerini içeren bir tahta üzerinde iki ayrı grubun kapışması esasına dayanıyor. Bulgaristan’ın en dikkat çekici arkeolojik alanlarından bazılarını […]

Arkeologlar tarafından ‘Hazine Avcılarına Karşı’ adlı oyun geliştirildi

Bulgaristan’da arkeolojik bilinci artırmak için Arkeologlar tarafından ‘Hazine Avcılarına Karşı’ adlı oyun geliştirildi. Türkiye gibi arkeolojik alanları definecilerce tahrip edilen Bulgaristan bu oyun ile arkeolojik bilinci arttırmayı amaçlıyor.

Arkeolojik Haber’de yer alan bilgiye göre; Oyun gerçek arkeoloji sitelerini içeren bir tahta üzerinde iki ayrı grubun kapışması esasına dayanıyor. Bulgaristan’ın en dikkat çekici arkeolojik alanlarından bazılarını içeren bir haritada iki grubu birbirine karşı mücadeleye sevk eden  “Arkeologlar Hazine Avcılarına Karşı” başlıklı oyun Archaeologia Bulgarica bünyesindeki bir arkeolog grubu tarafından geliştirildi. 

OYUN BİR MACERA VE EĞİTİM OYUNU

Başlangıç ve Bitiş noktası Sofya olan hazine avcılarına karşı arkeologların mücadelesi aynı zamanda bir macera ve eğitim oyunu.

Oyun Prehistorya, Antik Çağ ve Orta Çağ dönemi kalıntıları içeren 14 gerçek ve oldukça büyük arkeolojik sit alanı, 24 kazılmamış Trakya höyüğü, dört laboratuvar, dört polis karakolu, dört define avcısı bir müze ve bir cezaevini içeren 24 ayrı kartla  iki ayrı grubun çekişmesini içeriyor.

Oyunda arkeologların amacı, hazine avcılarının peşine düştüğü arkeolojik eserleri muhafa edip, geçmişle ilgili bulguları korumak. Hazine avcılarının amacı ise eserleri arkeologlardan önce ele geçirip karaborsada satmak.  Sitelerden ve arkeolojik topluluklardan nesneler alan eser avcıları, onları yok ediyor ve bağlamlarının ve birliklerinin geçmişle ilgili içerdiği bilgileri siliyor.

Arkeologların ve Hazine Avcıları masa oyununun mucitleri, oyundaki potansiyel çatışma durumlarının gerçek yaşam deneyimlerine dayandığına işaret ederek; iyi ya da kötü adamların oyunu kazanabilme şansını ucu açık bıraktıklarını söylüyorlar.

7 yaşından büyükler için tasarlanan oyun Bulgaristan’da 54.00 BGN (Bulgar Levası) karşılığında (yaklaşık 27.50 EUR, 32.00 USD) satılıyor. Şimdilik sadece bir Bulgarca versiyonunu mevcut oyunu uluslararası pazar için İngilizce versiyonunu hazırlanıyor. Uluslararası versiyonlarda oyunun kapsamının yeni arkeolojik sitelerle genişletmesi düşünülüyor.

DEFİNECİLERE KARŞI BİLİNÇ AŞILAYAN BİR OYUN

Bulgar arkeologlar oyunun İngilizce versiyonun tarihi eser yağmacılarını destekleyen odaklarca sabote edileceğinden endişeliler. Bulgarlara göre dedektörlerle tarih yağmacılığını geliştiren oyunlar dahi geliştiren odaklar, definecilere karşı bilinç aşılayan bir oyunu piyasada görmek istemeyeceklerdir.

“Arkeologlar Hazne Avcılarına karşı” masa oyunu, başkanlığını Doç. Dr. Lyudmil Vagalinski’nin yürüttüğü, Bulgaristan arkeolojisi ve kültürel mirasını korumayı amaçlayan organizasyon Archaeologia Bulgarica tarafından geliştirildi ve piyasaya sürüldü.

Archaeologia Bulgarica’nın “Arkeologlar Hazne Avcılarına karşı” masa oyununun piyasaya sürülmesiyle elde etmeyi umduğu hedefler, arkeolojiyi teşvik etmek, arkeolojik keşiflere ve faydalarına daha fazla kamuoyu yaratmak, kültürel turizmin gelişmesine yardımcı olmak ve en azından, hazine avcılığı için halkın hoşgörüsüzlüğünü teşvik etmek.