Erdoğan’ın önceki gün açıkladığı hububat fiyatları üreticinin beklentisinin altında kaldı. Yüzde 39,59 olan resmi enflasyonun dahi altında açıklanan artış oranı yüzde 24,2’de kaldı. Üreticiler maliyetlerin göz ardı edildiğini söylüyor.

Arpa ve buğday fiyatları çiftçiyi memnun etmedi
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/Ankara

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün kabine toplantısının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday ve arpa alım fiyatlarını açıkladı. Açıklanan hububat alım fiyatları üreticinin beklentinin altında kaldı.

Buna göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçinin eline ton başına ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira, arpada ise 7 bin 500 lira geçecek. Böylece ekmeklik buğdayda artış TMO alım fiyatı prim desteğiyle birlikte geçen yıla göre yalnızca yüzde 24,2’de kaldı.

Yıllık resmi enflasyon yüzde 39,59 olarak hesaplanırken buğday alım fiyatlarındaki bu artış çiftçiyi memnun etmedi. Ziraat Mühendisi Faik Toy, açıklanan hububat alım fiyatlarında üretim maliyetlerinin göz önünde bulundurulmadığını kaydetti. Maliyetlerdeki artışla aynı oranda zam yapılması gerektiğini vurgulayan Toy “Buğday ve arpanın üretim maliyet kalemleri aynı oranda zam yedi, buğday mazotuna farklı arpa mazotuna farklı bir zam gelmedi” dedi.

MALİYETLER İKİ KAT ARTTI

Toy, Diyarbakır şartları için kendi maliyet kalemlerini şöyle sıraladı: “Buğdaya verilen 9,25 TL alım fiyatının 3-4 TL’si sadece arazi kirası maliyetine gidiyor. 1 dekar kuru arazi kirası 1000-1200TL arasında gerçekleşti, 1 dekar buğday verim ortalaması 300-400 kilogram arasında gerçekleşir. Kirayı verime böldüğümüzde 3-4 TL’ye tekabül ettiğini görürüz. Tohum, mazot, gübre, ilaç, hasat, harman, amortisman gideri, finansman gideri, TARSİM kuraklık ve dolu sigortası maliyetlerini de hesapladığımızda 9 TL’den çiftçiye kalan sıfır TL oluyor. Yetkili merciler açıkladıkları hububat alım fiyatlarını gözden geçirip yukarı yönlü revize etmeli, çiftçiyi enflasyona ezdirmemelidir.”

Maliyetlerini geçen yıla göre karşılaştıran Toy, üretim maliyetinin bazı kalemlerde 2 katından fazla arttığını belirtti. Geçen seneni ve bu senenin maliyetlerini karşılaştıran Toy, “Geçen sezon 20 gün için biçer şoförüne 20 bin TL ödedim bu sezon için 40 bin TL’ye anlaştım. Geçen sezon 20 gün için saman çeken traktör ve şoförü için 17 bin TL ödedim, bu sezon için 40 bin TL’ye anlaştım. Geçen sezon buğdayı ekerken mazotu 7 TL’ye almıştım bu sezon için ekime başladığımda 24 TL’ye aldım. Gel de bunu halden anlamayanlara anlat” ifadelerini kullandı. 

HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2023 hasat dönemindeki buğday ile arpanın alım fiyatları ve teşvik rakamlarının "ciddi bir hayal kırıklığı olduğunu" söyledi. Çiftçilerin enflasyon karşısında mağdur duruma düşürüldüğünü dile getiren Gürer, taban fiyatlarının çiftçiyi mutlu etmeyeceği için seçim sonrası açıklandığına dikkat çekti. Gürer, tarım arazilerinin daraldığını, çiftçi sayısının düştüğünü belirterek iktidarın tarım politikalarında ithalatçı bir yaklaşım yerine çiftçiyi destekleyen ve refahını sağlayacak düzenlemelere yönelmesi gerektiğini belirti.