Konutların depreme dayanıklılığı tartışılırken uzmanlardan yeni uyarılar geldi. Prof. Görür "Artçılar sürerken beton dökmeyin" uyarısı yaparken, İnşaat Mühendisi Parlar "Kolonda ve kirişte boşluk bırakmak cinayetle eşdeğer" dedi.

Artçılar sürerken beton dökmeyin
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

Maraş ve Hatay merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Amacımız 1 yıl içinde, yıkılan her binanın yerine güvenle, huzurla oturulabilecek konutları teslim etmeye başlamaktır" açıklamasını yaptı. Erdoğan'ın açıklamasından sonra toplu konutların yapılacağı alanlarda çalışmalara hız verildi. Uzmanlar ise yeni yapılacak inşaatlar konusunda uyarılarda bulundu.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadadan yaptığı paylaşımlarda artçı depremlerin devam ettiğine dikkat çekti. Görür, "Arkadaşlar, deprem bölgesinde artçı depremlerin yoğun olduğu bu zaman diliminde inşaatlarda beton dökmek son derece sakıncalıdır. Beton pirizlenme süresinde ciddi çatlak ve tahribat alabilir ve görevini göremez hale gelebilir" ifadelerini kullandı. Görür'ün dikkat çektiği pirizlenme, çimento ve alçı gibi bağlayıcı maddelerin su ile karıştırılıp hamur haline geldikten bir süre sonra yapısındaki suyu kaybederek katılaşması anlamına geliyor.

CİNAYETLE EŞDEĞER

Depremlerin ardından binaların taşıyıcı sistemine verilen zararlar da konuşulmaya başlandı. Bunlardan biri de tesisat nedeniyle taşıyıcı kolonlarda açılan boşluklar. Bu boşluklarla kesilen kirişlerin bilime ve mühendislik bilgisine aykırı olduğunu söyleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Gülsun Parlar, "İnşaat bittikten sonra tasarıma hiç dahil olmamış bir şekilde kolonda ve kirişte bu boşlukları bırakmak, bana göre gerçekten cinayetle eşdeğer" dedi. Kolon kesilen yapıların depreme kadar nasıl ayakta kaldığına şaşırdığını söyleyen Parlar, "Çünkü o binalar kendi yükleriyle her an göçme riski taşıyan yapılar haline geliyor. Bu tarz bir uygulama varsa o binanın sakinleri tarafından derhal konu yetkili mercilere bildirilmeli ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmalı. Hani durduğu yerde çöker diyorlar ya aslında durduğu yerde değil. Çünkü o kolon zaten binanın yükünün bir bölümünü taşıyordu ve o bölümün yükünü taşıyacak elamanı ortadan kaldırıyorsunuz. Çökme ihtimali çok yüksek” ifadelerini kullandı.

KONTROL ETTİRİN

"Beklenen İstanbul depremini maalesef bir gerçek" diyen İnşaat Mühendisi Gülsun Parlar, yeni mülk edinecek yurttaşlara şu uyarılarda bulundu: "1999 Gölcük Depremi’nden beri aslında biz inşaat mühendisleri ve özellikle de İnşaat Mühendisleri Odası söylenecek her şeyi söyledi. Baktığımızda da maalesef çok fazla bir şey değiştiremediğimizi görüyoruz. Onun için bir anlamda bunları söylemekten yorulmuş gibiyiz. Şunu söylemek istiyorum; vatandaşımız kendine bir mülk edinirken lütfen oranın uygun tasarlanıp tasarlanmadığını, yapı denetim firması tarafından denetlenip denetlenmediğini, bu konuyla ilgili belgeler vasıtasıyla lütfen kontrol ettirmeye çalışsın. Mevcut bir yapısı varsa ve bu yapının kontrolü yapıldıktan sonra bir güçlendirme ihtiyacı çıktıysa imkan varsa bu güçlendirmeyi yapsınlar. Yoksa yıkılarak yenilenmesi çok doğru olacaktır. Yıkılarak yenilenme esnasında da yine doğru tasarım, doğru denetim ve doğru uygulama koşullarına mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışsınlar."

***

Marmara Depremi’nde zarar gören bina yıkılıyor

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde 17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar gören 6 katlı Kınay İş Merkezi 24 yıl sonra yıkılıyor.

İzmit Belediyesi, Karabaş Mahallesi Leyla Atakan Caddesi'nde bulunan ve depremde hasar gören Kınay İş Merkezi'nin riskli yapı olduğunu, binanın yıkımı için gerekli makine ve teçhizatın bulunmadığını belirterek, binanın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmasını istedi. Binada yapılan teknik incelemelerin ardından Büyükşehir Belediyesi Encümeni’nde yıkım kararı alındı. Çevre güvenliğinin alınmasının ardından iş merkezine ilk kepçe vurularak yıkım çalışmasına başlandı. Ekiplerin kontrollü bir şekilde yıkımına başladıkları binada çalışmalarını 2 gün içerisinde bitirmesi planlanıyor.