'Artık Bir Davan Var' 20 Aralık'ta Kenter Tiyatrosu'nda

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (Bgst) Tiyatro'nun yeni oyunu "Artık Bir Davan Var", İKSV Tiyatro Festivali'nin ardından sezon oyunlarına başlıyor. Oyun 20 Aralık Perşembe akşamı Kenter Tiyatrosu'nda, 23 Aralık Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu'nda sergilenecek.

Artık Bir Davan Var, adaletin sarsıldığı, yasaların keyfi kararlara imkân tanıdığı bilinmeyen bir ülkede, bilinmeyen bir zamanda geçiyor.

Hikâyedeki kahramanın adı da bilinmiyor. Oyunda ismi hiç geçmiyor. Fakat oyunda yine de ondan bahsederken Dava adlı romanın meşhur karakterinin adını kullanılıyor: Bay K… Dava’nın yazarı Kafka’ya bir selam vermek manasında.

Pr ajansında çalışan Bay K bir markayı parlatmanın yollarını araya dursun, savcılık makamındakiler onun hayatını karartacak bir hikâyeyi başlatıyor.

Tehlikeli ve sinir bozucu bu hukuk serüveninde ona kız kardeşi Melek eşlik ediyor. Adaletin zayıflamasıyla kirlenen bu dünyada, Melek, rengini koruyan vicdanlı bir karakter olarak çıkıyor karşımıza. Abisi, adalet sarayının sisli puslu koridorlarında umutsuzca yolunu bulmaya çalışırken, Melek ona farklı yollar sunuyor.

artik-bir-davan-var-20-aralik-ta-kenter-tiyatrosu-nda-543475-1.

Peki, geleceği belirsiz, geçmişi karışık bu “uzak” ülkede Bay K gerçekten suçsuz mu? Belki de önemsemediği kusurlu bir hareket, düşüncesizce sarf edilmiş bir söz bir suç olarak bünyesine yerleşmiştir...

Dahası böylesi bir ülkede suç kavramı kime ve hangi yasalara göre tanımlanır? Suça ceza değil, cezalarına suç arayan bir yasalar evreninden tutarlı bir netice beklemek ne kadar akıl kârıdır?

Bu pespaye hukuk evrenindeki yolculuk, ironik, grotesk ve satirik öğelerle bezenmiş bir oyun olarak çıkıyor karşımıza. Şarkıların, kâbusların, mizahi ve alaycı sahnelerin sürüklediği oyun, hukuk dünyasının tozlu koridorlarına ve içinde yaşadığımız dünyaya dair eleştirel bir tartışma niteliği taşıyor.

KÜNYE

Metin: Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin

Metin Danışmanı: Sevilay Saral

Reji: Cüneyt Yalaz, İlker Yasin Keskin, Sevilay Saral

Oyuncular: Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz, Duygu Dalyanoğlu, İlker Yasin Keskin, Özgür Eren

Sahne ve Kostüm Tasarımı: Naz Erayda

Kostüm ve Aksesuar Uygulama: Arife Akbaş, Banu Açıkdeniz, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya

Işık: Levent Soy

Müzik: Tolga Zafer Özdemir

Ses Tasarım ve Düzenleme: Beril Sarıaltun, Tolga Zafer Özdemir

Müzik ve Efekt Uygulama: Beril Sarıaltun

Afiş: Zeycan Alkış

BGST TİYATRO

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) çatısı altında faaliyet gösteren BGST Tiyatro 1995 yılında, tiyatroya Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları'nda başlamış olan mezunlar tarafından kuruldu ve aynı sezon Galip Sokaklara Talip adlı dans-tiyatrosu gösterisi ile seyirci karşısına çıktı. Repertuarına William Shakespeare'in Fırtına adlı oyunuyla devam eden topluluk kurulduğu günden bugüne 21’i özgün metin olmak üzere 23 farklı oyunu seyircilerinin beğenisine sundu. Ayrıca BGST'nin dans, müzik birimleriyle ortak ürettiği çatı projeleriyle sahne ürünleri verdi. BGST Tiyatro, son yıllarda sahnelediği Karşılaşmalar, Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i ve Zabel oyunları ile birçok farklı kategoride, pekçok ödülün sahibi oldu. BGST Tiyatro, prodüksiyonlarında, yaşanılan dönemin toplumsal çelişkilerini ve çatışmalarını kültürel çoğulculuk anlayışına uygun olarak yorumlamaya özen göstermiştir; çalışmalarında kolektif üretime önem vermiş, sahneleme ve oyunculuk üslubunda da halka yakın bir dil tutturmaya ve bu bağlamda nitelikli, avangart sahne ürünleri vermeyi hedeflemiştir. BGST Tiyatro, sanatsal çalışmalarında elde ettiği kuramsal kazanımları yayıncılık yoluyla kamuoyuyla paylaşmayı da hedeflemiştir. Bu anlamda işleyişine öncülük ettiği Mimesis Tiyatro Çeviri/Araştırma Dergisi, Mimesis Sahne Sanatları Portali ve BGST Yayınları sadece kendi çalışmalarının değil Türkiye ve Dünya tiyatrosunda yapılan çalışmaların da yayınlandığı, herkesin katılımına açık birer yayın platformu niteliğindedir.