Artık hiçbir şeyin değişmesine imkân yok, lüzum da yok...

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Öyküleri, romanları ve şiirleriyle 41 yıl süren hayatında Türkiye’de edebiyatın en büyük kalemlerinden biri olan Sabahattin Ali, 114’üncü doğum gününde unutulmadı. Usta edebiyatçı doğum gününde kitaplarından alıntılarla anıldı.

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden yazar ve şair Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907’de doğdu. Edebî kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı. Romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye’deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20’nci yüzyılda hem 21’inci yüzyılda etkisini sürdürdü. Ali, Kırklareli’de 71 yıl önce faili meçhul bir cinayette yaşamını yitirdi.

Usta edebiyatçının en çok paylaşılan alıntıları şöyle:

♦ “belki de yeni bir başlangıç yapmanın vaktidir. Yeni bir başlangıç için her şeyi yıkmanın vakti.”

♦ “İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.”

♦ “Yaramın nerede olduğunu bilmiyorum. Yalnız bir yerlerim çok acıyor…”

♦ “Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz.”

♦ “Bir ümidim yok. Bu sondu. Artık hiçbir şeyin değişmesine imkân yok, lüzum da yok.”