Ermeni Soykırımı’nın102. yılında BirGün’e konuşan Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Danzikyan, “Dünya üzerinde 102 yıl süren başka bir inkâr yok, daha fazla sürmemesini temenni ediyoruz” diyor

Artık yüzleşin!

UĞUR ŞAHİN
ugursahin@birgun.net
@uugurs

24 Nisan 1915’te gerçekleşen Ermeni Soykırımı’nın bugün 102. yılı. 24 Nisan, Ermeni toplumunun önde gelen pek çok aydınının tutuklandığı tarih. Bu nedenle de Ermeni Soykırımı’nın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Binlerce kişi, soykırımın 102. yılında öldürülenlerin yasını tutacak, yerinden edilenleri anacak. Fakat halen daha Türkiye toplumunda ve devletde bir ‘yüzleşme’ gerçekleştirilebilmiş değil. Hakikat talebi ise devam ediyor. BirGün’e konuşan Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, devletin yüzleşme çabasının olmadığının altını çizerek, “Türkiye bundan sürekli kaçınıyor. Yüzleşme çabası olmadığı gibi 100. yılda söylenen yüz kızartıcı kabahatler var. Yani 24 Nisan’a, Çanakkale anma günü koyma gibi. Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan’da, ‘Ermenistan’da bir araya gelip, kendileri çalıp kendileri oynayacaklar’ demesi gibi. Bunlar hâlâ ortada duruyor. Bunları bile örtmeye niyetlenmediler. Hrant Dink’in öldürülmesi toplumda bir hassasiyet yarattı. Hiç istemezdik bu kıpırdanmanın olması için Hrant’ın ölmesini. Fakat 100.yıldan sonra konuyu unutmaya doğru hafif de olsa bir eğilim oldu gibi hissediyorum” diyor.

Herkese sorumluluk düşüyor

Soykırımla yüzleşme konusunda herkese bir sorumluluk düştüğünü dile getiren Danzikyan şöyle devam ediyor: “Öncelikle bu yapılan kötülükle tabii ki devletin yüzleşmesi gerekiyor ama devlet susuyor diye herkesin susması gerekmiyor. Devletin, ‘Bu topraklarda 102 yıl önce Ermenilere kötülük yapıldı. Bunun farkındayız ve özür diliyoruz’ demesi gerekiyor. Bu karanlık tarihle yüzleşmesi gerektiğini düşünen siyasi partiler, meslek odaları, sendikalara da büyük sorumluluklar düşüyor. Almanya’nın siyasi tavrını eleştirebiliriz ama onlar kendi sorumluluklarını ve geçmişlerini kabul ettiler. Nasıl yüzleştiler bunlara bakabiliriz. Yani Almanya’daki yüzleşme müzeleri ve mekânları bir anda olmadı. Onlarca yıl süren mücadelenin sonucuydu bunlar.”

102 yıllık inkâr

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Topluma 102 yıl boyunca büyük bir yalan söylendi: ‘Hayır onlar bizi öldürdüler gibi.’ 102 yıl çok uzun bir süre. 100. yılda hem Ermenice hem de Türkçe manşetle çıkmıştık. İç sayfadaki Türkçe manşetimizde, ‘En uzun inkâr’ demiştik. Dünya üzerinde 102 yıl süren başka bir inkâr yok sanırım. Daha fazla sürmemesini temenni ediyoruz.”

*****

Yüzleşmeden çok uzaktayız

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ise şunları söyledi: “Bu konuyu konuşabileceğimiz zeminden her geçen gün daha da uzaklaşıyoruz. Referandum sonrası bir adım daha uzaklaştık. Bu konunun konuşulması gereken parlamento daha da hiçleştirildi. O yüzden tüm çabamız bu konunun sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği bir zemin yaratmak.Daha kendisiyle bile yüzleşmemiş, bir iktidar var. Dolayısıyla bu zeminden çok uzağız.”

*****

Hayatını kaybedenler İstanbul’da anılacak

Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler, bugün İstanbul’da ve çeşitli illerde anılacak. İstanbul’daki anmanın ilk adresi ise Sultanahmet olacak. 102 yıl önce sürgün edilen Ermeni aydınlarının tutulduğu ve bugün Türk İslam Eserleri Müzesi olarak faaliyet gösteren cezaevi önünde saat 12.00’de bir araya gelecek olan İnsan Hakları Derneği, İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, buranın cezaevi olduğunu bir kez daha hatırlatacak. Avrupa Irkçılık Karşıtları Taban Hareketi (EGAM), aralarında Avrupa Parlamentosu üyelerinin de bulunduğu, Avrupa ırkçılık karşıtı kuruluşların temsilcilerinden oluşan bir heyet de buradaki anmaya katılacak. Daha sonra 24 Nisan 2011’de, Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü 24 Nisan’da zorunlu askerliği sırasında vurularak öldürülen Er Sevag Şahin Balıkçı için saat 15.00’te Şişli’deki mezarı başında bir anma düzenlenecek. 24 Nisan’ı Anma Platformu’nun Taksim Tünel Meydanı’nda saat 19.15’te düzenleyeceği anma etkinliğinde ise hem devlete hem de topluma “102 yıl oldu, yüzleşin” çağrısı yapılacak.