Amasya ile Samsun’un ormanlık alanlarında yapılan özel eğitilen 'Arthur' adlı köpekle yapılan arazi taramasında trüf mantarı bulundu.

'Artur' Amasya'da trüf mantarı buldu

Amasya Orman Bölge Müdürlüğü'nün özel olarak yetiştirdiği eğitimli köpek 'Arthur', trüf mantarların tespiti için Amasya ile Samsun’un ilçelerinde yapılan arazi taramasına katıldı. Meşe ağaçlarının bulunduğu alanları dolaştırılan 'Arthur' toprağın 2 ile 5 santim altındaki mantarların yerini kolayca bulup kazarak çıkardı.

Orman Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim Yılmazer ile mühendisler Nazım Helvacı, Erdi Çağrı Kara oluşan ekip tarafından trüf mantarı envanteri oluşturmak için arazi çalışmaları yapıldı. Amasya Orman İşletme Müdürlüğü, Taşova ve Boraboy Orman İşletme şefliklerinden başlayarak Merzifon ve Gümüşhacıköy Orman İşletme Şefliklerinde, Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Samsun'un Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü, Havza Orman İşletme Şefliği'nde ve Samsun Orman İşletme Müdürlüğü merkez ve Kavak Orman İşletme şefliklerinde saha taramalarını ve yer tespitlerini yapılarak trüf mantarı için envanter çalışmaları tamamlandı.

Amasya Orman Bölge Müdürü Zekeriyya Nane, çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

"Amasya Orman Bölge Müdürlüğümüz olarak Türkiye’nin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada 'kara elmas' olarak adlandırılan kilogramı, türüne ve kalitesine göre 200 ile 3 bin 500 Euro arasında değişen trüf mantar türlerinin doğal olarak yetiştiği ve yetiştirilebilmesi için en verimli toprak özelliklerine sahip alanların tespiti için arazi taraması gerçekleştirdik. Toprak altından çıkarılan trüf mantarlarının koordinat ve alan bilgilerini kayıt altına aldık. Tür ve kalite oranının tespiti için numunelerini Konya Selçuk Üniversitesi'ne gönderdik. Yapılacak analizlerin sonucuna göre, katma değeri ve kalitesi en yüksek olan trüf mantar türünü, bulunduğu bölgede toprağın kompozisyonunu değiştirmeden, aşılama yaparak doğal olarak yetiştirmek istiyoruz" diye konuştu.