Artvin’in Cerattepe mevkisinde yaklaşık 14 yıldır bakır madeni açma çalışması yapan Artvin Bakır ve Maden İşletmesi, çevrecilerin açtığı davalar sonucu ruhsatının iptal edilmesi….

Yeşil Artvin Derneği ile Artvin Barosu’nun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu alınmadığı ve doğaya telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği gerekçesiyle Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı dava sonucu ruhsatı iptal edilen Artvin Bakır ve Maden İşletmesi, Cerattepe’deki tüm çalışmalarını durdurdu. Maden sahasındaki iş makineleri, konteynerler, portatif bina ve malzemelerini kamyonlara yükleneyen maden çalışanları, bölgeden ayrıldı.

Mühendislik ve inşaat sözleşmelerini de fesheden maden yetkilileri, bakır medeni için açılan galeriyi betonlayarak kapatacaklar. 17 hektarlık alanda kurulan bakır madeni için 1700 ağaç kesilmişti. Ayrıca bölgede 100 metre uzunluğunda bir galeri açılmıştı.

Artvin Bakır ve Maden İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Sabri Altınoluk, Cerattepe’deki projelerinin, ayrıntılı ve uzun süren itirazlara maruz kaldığını, projenin yürütülmesi hakkında yapılan yasal itirazın, 2008’in başlarında madendeki tüm faaliyetlerin askıya alınmasıyla sonuçlandığını söyledi. Son olarak, işletmelerinin bu maden sahası için alınmış ruhsatının mahkeme kararıyla iptal edildiğini anımsatan Altınoluk, “Mahkemenin bu kararı, projeyi çalışır bir madene dönüştürebilme ihtimali konusunda ciddi bir belirsizliğe düşmemize yol açtı. Bu belirsizlik ve ardından gelen mevcut küresel mali kriz, bu projeye fon ayırarak yatırım yapmamızı gittikçe zorlaştırdı” dedi.

 

‘İTİRAZLAR HEP DEVAM EDECEK’

Bu koşullar altında, işletmelerinin, Cerattepe projesiyle ilgili tüm faaliyetleri derhal durdurmaktan başka bir seçeneği kalmadığını anlatan Altınoluk, şöyle devam etti: “Dolayısıyla tüm ekipman siparişlerimizi, mühendislik ve inşaat sözleşmelerimizi feshediyoruz. Kimi zaman sürekli ilerlemekte olduğumuzu, sonuca yaklaşmakta olduğumuzu düşündük. Fakat gerçek şu ki toplumsal ve siyasi destek olmadan, bu projeye yapılan itirazlar hep devam edecek.”

 

‘ARTVİN HALKININ ZAFERİDİR’

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Erdoğan Gazihan ise Artvin Bakır ve Maden İşletmesi’nin lehlerine çıkan mahkeme kararları neticesinde maden alanını terk etme durumunda olduklarını belirterek, “Doğru bir tanedir. Gitmeleri bizim açımızdan çok sevindirici oldu. Mücadelemiz, tüm Artvin halkı, bütün sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının çabası sonucu olumlu neticelendi” dedi.

Gelinen bu durumun “çevrecilik adına Artvin halkının zaferi” olduğunu ifade eden Gazihan, şunları kaydetti: “Bu sonuç, birlikte hareket edildiği zaman başarılamayacak hiçbir zorluğun olmadığını gösteren bir örnek. Neticenin, bu tip uygun olmayan koşullarda çıkarılmak istenen, yahut doğayı bozmak isteyen hareketlere karşı da ışık olmasını diliyorum. Biz, Artvin’in geleceğinin yok olması anlamında olası bir felaketin önüne geçtik. Tüm Artvin halkının gözü aydın olsun. Geleceğimizin, çocuklarımızın yüzüne kızarmadan ifade verebiliriz artık.”

 

1700 AĞAÇ KESİLMİŞTİ

Hatila Milli Parkı havzasında bulunan Cerattepe mevkisindeki 17 hektarlık alanda kurulan bakır madeni için 1700 ağaç kesilmişti. Ayrıca bölgede 100 metre uzunluğunda bir galeri açılmıştı. Çıkarılan madenin işleneceği Rize’nin Çayeli ilçesine götürülmesinde kullanılacak teleferik hattı için ise     3 bin 800 ağacın daha kesilmesi planlanıyordu.

 

***

Ayder’de rant hesabı mı var?

Ayder Yaylası’nın Milli Park dışında bırakılıp Çamlıhemşin Belediyesi sınırlarına alınması için başlatılan çalışmalar, bölgede rant hesapları yapıldığı tartışmalarını doğurdu…

 

Rİze’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan ve  bünyesinde barındırdığı endemik bitki türleriyle dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik alandan biri olan Ayder Yaylası özelliklerini yitirmekle kaşı karşıya.

Ayder Yaylası"nın tesisleşme anlamında çok gelişmiş olduğunu ve bölge turizmine büyük katkı sağladığını ifade eden AKP’li Çamlıhemşin Belediye Başkanı Yaşar Metin Kesimal’in, “Ayder, Milli Park alanı sınırları dışında bırakılırsa kurumlar arasındaki yetki karmaşası giderilmiş olur” sözleri ve Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir’in  ‘Ayder Yaylası’nın bölgedeki yapılaşmalar nedeniyle doğal özelliğini kaybettiği ve Milli Park Alanı sınırlarından çıkarılması için Genel Müdürlüğe rapor etttiklerini” söylemesi tepkilere neden oldu.

 

AYDER’İ KİM KORUYACAK?

Söz konusu çalışmaların diğer Milli Parklar açısından da örnek oluşturacağına dikkat çeken TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, çalışmalara tepki göstererek; “Ayder’i Milli Park olması bile koruyamadı, yasa dışı olarak bölgede yapılan yapılaşmalar bu çalışmalarla yasallaştırılmaya çalışılıyor. Bu çalışma, bölgede yasal olmayan yapılaşma ve çalışmalara bir nevi af nitelikli bir çalışmadır” dedi.

Çalışma sonrasında Milli Park sınırlarının daraltıldığını sözlerine ekleyen Özer, “Milli Parkın geriye kalan kısımları nasıl korunacak. Kaldı ki Milli Park sınırları içerisinde çok sayıda yayla yolu yapılmakta ve çarpık yapılaşmalarla birlikte bu bölgede aşırı bir araç ve insan faaliyetine neden oluyor. Yani, bir yandan Milli Park sınırları daraltılırken bir yandan da Milli Park alanı içerisinde yasal olmayan çalışmalar yapılarak, milyonlarca yıllık doğal yaşam tehdit ediliyor” şeklinde konuştu.

Özer, dünyada koruma öncelikli 200 alan içerisinde biyolojik açıdan 100 sıcak nokta olan Kaçkar Dağları ve Fırtına Vadisi"nin de bu bölgede yer aldığına dikkat çekerek; söz konusu çalışmaların bu açıdan da büyük bir endişe oluşturduğuna işaret etti.Gençağa Karafazlı-Musa Yazıcı