Artvin Kafkasör Cerattepe’de çıkarılması düşünülen bakır madenine yargı bir kez daha dur derken konunun muhataplarından basın açıklamaları geldi. Yeşil Artvin Derneği...

Artvin Kafkasör Cerattepe’de çıkarılması düşünülen bakır madenine yargı bir kez daha dur derken konunun muhataplarından basın açıklamaları geldi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Gazihan: “Yargıya ve hukuka olan güvencimiz perçinlendi” dedi.

Yeşil Artvin Derneği tarafından Çok katlı Otopark önünde yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: ”Artvin Cerattepe’de önce altın sonra bakır madeni olarak işleteceği söylenen madencilik faaliyetine karşı Artvin halkı 15 yıldır mücadele ediyor. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde sürdürülen mücadeleye 2004’ten sonra Artvin Barosu da katılmış, birlikte açılan davada Erzurum 2. İdare mahkemesi tarafından ruhsatların iptaline karar verilmişti. Danıştay bu kararı bir usul tartışması nedeniyle bozmuş, bozmadan sonra Rize İdari Mahkemesi açılan iki ayrı davada önce yürütmeyi durdurma kararı verilmiş, yapılan yargılamadan sonra maden ruhsatlarının iptaline karar vermiştir. Rize Bölge İdari Mahkemesi’nin iki ayrı dosyadan vermiş olduğu iptal kararında; çevreyi korumanın her bireyin hakkı ve ödevi olduğu, herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu sağlıklı yaşamın ekonomik gelişmeye feda edilmeyeceği, ekonomik gelişmenin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre ilkeleri gözetilerek yapılabileceği belirtilmiş ve bu nedenle evrensel bir servet olan çevrenin korunması ve geleceği taşınabilmesi için her türlü madencilik maliyetinin ÇED’e tabi olduğu, ÇED olumlu raporu alınmadan yapılan madencilik maliyetine izin verilmeyeceği, belirtilmiştir.

Artvin Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. ise düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna hukuki sürecin halen devam ettiğini açıkladı.  Açıklamada “Mahkemenin ruhsatların iptali yönündeki kararına ilişkin tarafımıza ulaşmış resmi bir bilgi yok. Yerel mahkemece verilen karar temyizi kabil bir karar olup kesin bir karar değildir. Firmamızca  yasal haklarımızı kullanarak temyiz başvurusu yapılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Hayatİ AkbaŞ