Artvin için tek yol mücadeleden geçiyor
Fotoğraf: BirGün

Dilan ŞAHİNBAŞ

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısıyla İstanbul, Bursa, Ankara, Artvin merkez ve ilçeler başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinden gelen yaşam savunucuları, önceki gün saat 15.00'de Artvin’de bir araya geldi. Artvin merkez ve ilçelerde yaşanan orman kıyımına dikkat çekmek için toplanan imzaların yer aldığı dilekçelerin Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin ardından basın açıklaması yapıldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, konuşmasında şunları dile getirdi:

Artvinliler olarak yaklaşık 30 yıldır Cerrattepe’de bir maden projesine karşı mücadele etmeden, bütün derelerimizde HES projelerine karşı mücadele etmek durumunda kalmış son yıllarda daha hızla artan maden projelerinin baskısı altında bunalmış, son birkaç yılda da bütün ormanlarımızda büyük bir yıkımla karşı karşıya kalmış durumdayız.

Artvin’deki orman alanlarının yüzde 69’u madenlere ruhsatlandırılmış durumda olup bundan orman kesimiyle maden işletmeciliğinin ilgisi de inkâr kabul etmez bir açıklıkla anlaşılmaktadır. TEMA’nın bu yılın başında Maden İşleri Dairesi’nden aldığı ve kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre ilimizde maden ruhsat sayısı 325 değil 525 adetmiş. Bu 525 maden ruhsatı ise ilimizin toplam yüz ölçümünün yüzde 71’ine karşılık gelmektedir. Bu yaşam düşmanı, vatan düşmanı ruhsatlandırma işleminin akıl almaz, gerçek olamaz nitelikte olduğunu biliyoruz. Ancak ne yazık ki bu bilgi devletin de resmî kurumlarından alınmış bir bilgi olup, doğrudur.”

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Ülkenin her tarafında aynı sorunlar var. Birbirimizle dayanışma içerisinde olmadıktan sonra sorunların üstesinden gelinmeyeceğini hepimiz biliyoruz" diye konuştu. Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin de "Artvin’in ve Yeşil Artvin’in madenlerine altınlarını hem ormanlarımızla ilgili hem HES’lerle ilgili doğamıza dokunmayın diyoruz" dedi.