Torun Center katliamında can veren işçilerin aileleri, davada tüm tutuklu sanıkların tahliye edilmesine tepki gösterdi. Aileler “Adil yargılama olmayacağını biliyorduk da, bu kadarını beklemiyorduk” dedi

Asansör katliamında ölen işçilerin aileleri:‘Zaten adalet beklemiyorduk, AİHM'e kadar gideceğiz'

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torun Center inşaatında 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasına ilişkin davada, tüm tutuklu sanıkların tahliye edilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Katliamda can veren işçilerden Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç, “Savcının ve mahkeme heyetinin tavırlarından belliydi. Ama davamızın peşindeyiz, AİHM’e kadar gideceğiz” dedi. İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş ise “Bozuk düzende sağlam çark olmuyor” diye konuştu.

'TAVIRLARI BELLİYDİ'
21 yaşında yaşamını yitiren Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç, gazetemize yaptığı açıklamada, tutuklulara tahliye kararının kendisini şaşırtmadığını dile getirdi. Davadan böylesine bir karar çıkacağının en başından savcı ve hâkimin tavırlarından belli olduğunu söyleyen Genç, “10 işçinin ölümünde hiç suçlu yokmuş gibi, bir an önce davayı kapatmak istiyorlardı. Patronlardan yana oldukları çok açık ve netti. Bize konuşma hakkı bile vermiyorlardı” dedi.

‘AİHM’E GİDECEĞİM'
Soruşturmanın yeterince kapsamlı yürütülmediğini belirten Genç “Sorgulanması gereken 25-26 kişi var, daha sekiz kişinin sorgulaması yapıldı. Buna rağmen bütün tutukluları serbest bıraktılar. Hiç vicdanlı davranmadılar, özellikle savcı hiç vicdanlı davranmadı. Biz kimsenin haksız yere yanmasını, içeride yatmasını istemeyiz. Biz sadece suçlu kimse cezasını çeksin, adil bir yargılama olsun istedik. Ama ben bundan sonra da adil bir yargılamanın olabileceğine inanmıyorum” diye sitemde bulundu.

Davanın sonucu ne olursa olsun mücadeleye devam edeceğini belirten Genç, “Ben davamın peşini bırakmayacağım. AİHM’e kadar gideceğim” dedi.

SADECE 15 DAKİKA SÜRDÜ
Katliamda ölen işçilerden İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş ise şunları kaydetti: “Biz şaşırmadık. Hâkimlerin daha ikinci duruşmada yerinin değiştirilmesi, böyle büyük bir ceza davasında duruşmanın sadece dokuz gün sonraya atılması, reddi hâkim talebimizin reddedilmesi, onca sanık varken sadece sekiz kişinin ifadesinin alınması… Bu duruşma da sadece 15 dakika sürdü. Sevinen de asansör firması ile Torunlar oldu. Hiçbir şey olmamış gibi aklanıp çıktılar. Hükümetin ‘Yedirmeyeceğiz’ dedikleri bunlardı işte.”

‘SERMAYEYİ YEDİRMİYORLAR'
Bu yargı sisteminde adil bir yargılamanın yapılacağına zaten inanmadıklarını ifade eden Sarıtaş, “Sermayeyi, sermayedarları yedirmiyorlar. Adalet sistemi de rantla dönüyor. Bu yargılamadan bir şey çıkacağını zaten düşünmüyorduk da, bu kadarını beklemiyorduk” dedi.

Torunlar GYO’nun geçen günlerde tapuyu aldığını da hatırlatan Sarıtaş, “Ölen ölmüş, kalan sağlar bizimdir, zaten devlet de arkamızda gözüyle bakıyorlar. Ama bu onların katil olduğu, bunun bir cinayet olduğu gerçeğini değiştirmez. Bozuk düzende sağlam çark olmuyor, bunu biliyoruz. Siz de görüyorsunuz, yoksulların çocukları ölüyor, ölen öldüğüyle kalıyor, ama Torunlar büyümeye devam ediyor” diye konuştu.

TUTUKLU SANIK KALMADI...
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen üçüncü duruşmada, ‘Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçlamasıyla 11 Eylül 2014’te tutuklanan şantiye şefi Önder Türksoy, Proje Müdürü Murat Aytimur ve asansör teknikeri Turgay Dalkılıç, "suçun vasfı ve mahiyeti, mevcut delil durumu, tutuklu kaldıkları süre ve karartılacak delil bulunamadığı" gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Patronların adalet önüne çıkarılmadığı asansör faciası davasında tutuklu sanık kalmadı!