Avrupa Sosyal Forumu’nda çeşitli gençlik örgütlerinin katılımıyla, Türkiyeli gençlerin barış ve savaş süreçlerindeki konumu ve rolü

Avrupa Sosyal Forumu’nda çeşitli gençlik örgütlerinin katılımıyla, Türkiyeli gençlerin barış ve savaş süreçlerindeki konumu ve rolü tartışıldı.
Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu tarafından düzenlenen ‘Barış, Savaş ve Gençlik’ paneli, çatışmalarda ölenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) başkanı Ozan Emre Özyılmaz, “sınır ötesi operasyonlar devam ederken, biz farklı kimliklerden gençler ASF’de barış için bir araya geldik” diye konuştu.
“Toplum ancak gençliğin ruhuyla ilerleyebilir. Gençlik isyanın dinamizmidir” diye konuşan Hüseyin Orhan, “Son 30 yıldır görüyoruz ki Kürdistan’da sadece kan dökülüyor. Gençlerin savaşı bitirmek için tepki göstermesi gerekiyor. Bu savaşı durdurmaya çalışmamakla bu savaşı desteklemiş oluyorsunuz” dedi.
Öğrenci Gençlik Sendikası’ndan Ali Tektaş, “Eğitim politikaları, devletin Kürt sorunu için düşündüğü politikaların bir yansıması. İlkokulda andımız ve İstiklal Marşını, lisede milli güvenlik dersini, Yunanların düşman, Kürtlerin bölücü olduğunu öğretiyorlar. Okulu bitirince askere giden gençler şölenlerle uğurlanıp, ölü geri geldiğinde savaşın dili tekrar üretiliyor” diye konuştu ve gençleri “topyekûn barış için bir araya gelmeye” çağırdı.
Barış İçin Vicdani Ret Platformundan sosyalist vicdani retci Eray Güven ise şunları söyledi: “Türkiye’de 500 bin asker kaçağı olması ‘her Türk asker doğar’ tezini çürütüyor.
“Bugün askere gitmemek, ‘bu benim savaşım değil, ben barışın tarafıyım’ demektir. Dolayısıyla vicdani red, savaşı önlemenin en önemli adımlarından biri.”
Panelistler, tüm gençleri 1-2 Eylül’de Hakkâri Zap’ta kurulacak kardeşlik köprüsüne katılmaya çağırdı. Çiçek TAHAOĞLU BİA