Avro cinsinden asgari ücret 10 yılda yalnızca 8 avro yükseldi. Avrupa ülkeleri arasında Bulgaristan’ın ardından en düşük asgari ücret Türkiye’de.

Asgari ücret 10 yılda bir arpa boyu artmadı

EKONOMİ SERVİSİ

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat), 2021 asgari ücret verilerini açıkladı. Eurostat'ın verilere göre Türkiye'nin 1 Ocak'ta asgari ücrete yaptığı zam ile birlikte ülkedeki aylık brüt asgari ücret 392 avro oldu. Bu AB ülkeleri içinde Bulgaristan'ın ardından en düşük ikinci ücret. Bulgaristan'da asgari ücret 332 avro. Türkiye’nin bir üst sırasında ise 442 avro ile Macaristan yer alıyor. En yüksek asgari ücret ise 2 bin 202 avro ile Lüksemburg ve bin 723 avro ile İrlanda'da.
Ülkedeki brüt asgari ücret avro cinsinden 2011'deki asgari ücret ile neredeyse aynı seviyede. Aradan geçen 10 yılda asgari ücrette yalnızca 8 avro artış gerçekleşti. AB üyeleri veya adayları içinde 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 0,5'in altında artış yaşayan başka bir ülke yok. Dahası Türkiye 10 yıl öncesine kadar, bugün asgari ücrette gerisinde kaldığı pek çok AB ülkesinden yukardaydı.

27 AB üyesi ülkeden 21'inde asgari ücret bulunduğunu aktaran Eurostat, en yüksek asgari ücretin olduğu ülkelerin tümünün Kuzeybatı Avrupa'da, en düşük asgari ücretin olduğu ülkelerin tümünün de Doğu Avrupa'da olduğunu duyurdu.

BEŞ YILDIR SÜREKLİ DÜŞÜYOR

BBC Türkçe’nin haberine göre Türkiye'nin AB ülkelerine kıyasla çizdiği bu kötü tablo, satın alım gücüne göre incelendiğinde ise değişiyor. Türkiye'de brüt asgari ücret beş yıldır düşmeye devam ederken, satın alım gücüne göre asgari ücret ise büyük bir artışla tüm zamanların zirvesine ulaştı. Peki, bu artışa göre ülkede asgari ücretli ay sonunu Avrupa ülkelerindekilere göre daha rahat mı getiriyor?

Asgari ücret karşılaştırması yapılırken satın alma gücü değil nominal verilerin karşılaştırılması gerekiyor. Zira ülkede asgari ücretin gerilemesinin en büyük nedeni TL’nin değer kaybetmesi. TL’nin değer kaybı nedeniyle enflasyonda yukarı yönlü bir hareketlilik yaşanırken temel mal ve hizmetlerin fiyatı ile Avrupa ülkeleri arasındaki fark artıyor. Bu nedenle asgari ücret karşılaştırmasını nominal ücretler üzerinden yapılıyor. Yani asgari ücretliler ay sonunu Bulgaristan hariç tüm AB ülkelerinden daha zor getiriyor.

ASGARİ ÜCRETLİ SAYISI FAZLA

Öte yandan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) verilerine göre Türkiye'de iş gücünün yarısından fazlası asgari ücretle maaş alıyor. Bu oran en yakın AB ülkelerindekinin 2,5 katından fazla