DİSK ülke tarihinin en sert bölüşüm krizinin yaşandığı günümüzde, “Asgari ücret net 13 bin 200 TL olmalı” talebinde bulundu.

Asgari ücret 13 bin 200 net
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Zam ve hayat pahalılığı altına ezilen yurttaşların dört gözle beklediği enflasyon oranları açıklandı. Enflasyon, İTO’ya göre yüzde 105,55, ENAG’u göre yüzde 170,70, TÜİK’e göre ise yüzde 84,39 olarak gerçekleşti.

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla memur ve emeklilerin alacağı zam büyük oranda belirginleşecek. Öte yandan hayat pahalılığı altında ezilen yurttaşlar 2023 asgari ücretinin belirleneceği günü dört gözle bekliyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), enflasyonun TÜİK tarafından açıklandığı günde asgari ücret taleplerini açıkladıkları bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı, DİSK üyesi emekçilerin "Asgari değil, insanca yaşam" sloganlarıyla başladı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun, "Ülke tarihinin en sert bölüşüm krizlerinden birinin yaşandığı günümüzde hayat pahalılığından bunalan milyonların gündemi olan asgari ücrete dair gerçekleri ve taleplerimizi duyurmak üzere buradayız" ifadeleriyle devam eden konuşmada asgari ücrete ilişkin talepler sıralandı.

"Dar gelirli milyonlar için geçinmek neredeyse bir mucizeye dönüştü" diyen Çerkezoğlu, "Yaşananların basit bir iş bilmezlik olarak yorumlanamayacağını, iktidarın özellikle son yıllarda Türk lirasını ve emeği ucuzlatmaya yönelik bir politikaya ağırlık verdiğini söyledik" şeklinde konuştu.

ENFLASYONA ENDEKSLİ ASGARİ ÜCRET EKSİKTİR

"Yoksuldan alıp sermayeye veren bu düzen ücretlerin baskılanmasına dayanıyor. Türkiye’de asgari ücretliler yüzde 50’yi buldu” diyen Çerkezoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ücretleri düşük tutarak emeği ucuzlatmaya dayalı bu politikaların sonucu olarak, açlık sınırının bile altındaki asgari ücret, ortalama ücret haline geldi. Asgari ücretle çalışanların oranı giderek yükseliyor. Asgari ücreti konuşurken sembolik bir ücreti değil, ortalama ücreti konuşuyoruz. Bu koşullarda asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olarak saptanması yaşamsal önem taşıyor. Asgari ücret tartışmaları resmi enflasyona hapsedilmek isteniyor. ‘Asgari ücreti enflasyona ezdirmedik’ söylemi hakikati ifade etmiyor. Gerek resmi enflasyon verilerinin baskılanması ve hatalı ölçülmesi, gerekse farklı gelir grupları için, işçiler, emekliler, dar gelirliler için ayrı ayrı enflasyon verisi açıklanmaması nedeniyle enflasyona endeksli bir asgari ücret tartışması eksik kalmaktadır. Resmi enflasyon üzerinden hakikat çarpıtılmak istense de çarşıda, faturalarda yaşadığımız gerçek ortada.”

TOPLU PAZARLIK SÜRECİ GELİŞTİRİLMELİ

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Asgari ücret miktarı saptanırken asgari ücretin ortalama ücret olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Gerek yüksek enflasyon gerek yoksulluk sınırı gerek ekonomik büyüme dikkate alındığında asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırı 26 bin TL’nin üzerindir. Bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırının aşılması gereklidir.” diyen Çerkezoğlu DİSK’in taleplerini şöyle sıraladı: Asgari ücretin değil toplu pazarlık kapsamı genişletilmesi,

•Asgari ücretin tespitinde asgari ücretin ortalama bir ücret haline geldiğinin dikkate alınması,

•Asgari ücret artışında resmi enflasyonun değil, kişi başına GSYH artışının esas alınması,

•Asgari ücretin yüksek enflasyon koşullarında yıl içinde tekrar belirlenmesi,

•Asgari ücretin uluslararası kurallara uygun saptanılması, işçinin ailesinin de hesaba katılması,

•Asgari ücret belirlenirken geçim şartları göz önünde bulundurulması,

•Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranının yüzde 10’a indirilmesi,

•En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi.