Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç yarın başlıyor. Enflasyon rakamları ve refah payı düşünüldüğünde asgari ücrete yüzde 30-35 arasında bir zam yapılması bekleniyor. Söz konusu oranın yansıması durumunda yeni asgari ücretin net 11 bin-12 bin TL arasında olması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Asgari ücret zammında mesai yarın başlıyor: Masadaki rakamlar neler?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere yarın toplanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Türk-İş'in talebinde her ay açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırma sonuçları etkili olacak. Türk-İş'in araştırmasına göre, mayıs ayında 4 kişilik ailenin gıda harcamasından oluşan açlık sınırı 10.360 lira, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13.440 lira oldu. Türk-İş, bu araştırma sonuçlarını dikkate alan tutar ile pazarlık masasına oturacak.

YÜZDE 30-35 ARASINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Diğer yandan işveren kesiminden farklı asgari ücret talepleri geliyor. Patronlar asgari ücrette 6 aylık enflasyon rakamlarının baz alınmasını istiyor. 

Şu anda brüt 10.008 TL, net ise 8.506 TL olan asgari ücret işverene 11.759 lira maliyet olarak yansıyor. Yüzde 30 artış durumunda net asgari ücret 11.058 TL, yüzde 35 artarsa 11.483 TL olması bekleniyor.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammında 500 dolar kriterinin göz önüne alınacağını ifade etmişti.