Asgari ücretle yaşanamaz
Fotoğraf: Evrensel

Emek Servisi

Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zamma emekçilerin tepkileri yükseliyor. Alım gücünün giderek düştüğü masrafların da tam tersine katlandığına dikkat çeken emekçiler, yetersiz ücretlere tepkili. Emekçilerin tepkilerinin yanında CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da 11 bin 402 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretin birkaç ay içinde eriyeceğine dikkat çekti. Açlık sınırının bir iki ay içerisinde asgari ücreti geçeceğini belirten Karabat, bir işçinin 25 yıllık çalışmanın sonunda alacağı tazminatın, ev, araba ya da yazlığa yetmeyeceği gibi çocuğunun düğün masrafına bile yetmeyeceğini aktardı. Karabat, “Asgari ücrete 6 ayda bir zam yapmak yeterli değil. Enflasyon düşürülmedikçe ve alım gücü korunmadıkça bu zamlar hemen pul oluyor. Çalışanın aldığı tazminat bile bir işe yaramıyor. Son zamla 11 bin 402 TL olan asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu. 10 yıl çalıştığı işyerinden ayrılan çalışana kıdem tazminatı 134 bin 140 lira ödenecek” dedi.

EN AZ 14 BİN 500 TL

Öte yandan Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul’da ortalama büyüklükte bir ailenin, insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için insani geçim ücretinin 2023 yılının ikinci yarısı için 14 bin 500 lira olarak belirlendiği aktarıldı. İGİAD, insani geçim ücreti olan 14 bin 500 TL’nin 2023 yılının ikinci yarısından itibaren iş görenlere verilmesi gerektiğini işverenlere tavsiye etti. 

***

SEFALETİ İSTEMİYORUZ

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri Adana ve İzmir'de yaptığı açıklamalarla kamu emekçilerine yoksulluk sınırının üzerinde ücret istedi. Adana Şubesi, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak toplu sözleşme öncesi kamu emekçilerine tek kalemde yoksulluk sınırının üstünde emekliliğe yansıtılacak bir ücret istedi. Şube Mali Sekreteri Abdulbari Kahraman, mayıs ayında yoksulluk sınırı 33 bin 750 lira, açlık sınırı 10 bin 360 lira iken sağlık emekçilerinin 12 bin lira maaş almaya mahkûm edildiğini aktardı. İzmir’de de SES Ege Üniversitesi Hastanesi İş Yeri Temsilciliği, yaşanan enflasyon nedeniyle ücretlerinde artış yapılması talebiyle hastane poliklinik girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Üyeler, “Sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Yoksulluk sınırının üstünde ücret istiyoruz” pankartı açtı.