İktidar seçim hazırlıklarını hızlandırdı. Bakan Vedat Bilgin, adını vermediği bir üniversite tarafından asgari ücret konusunda araştırma yapıldığını belirtti ve alternatif vergi modelleri üzerinde durduklarını söyledi.

Asgari ücrette kartlar açıldı

EKONOMİ SERVİSİ

Her yıl aralık ayında belirlenen asgari ücret tartışmaları bu yıl erken başladı. AKP kurmayları, gelecek ayın sonunda belirlenecek asgari ücretin gelmiş geçmiş en yüksek oranda zamlanacağı iddiasında. Asgari ücretin insani düzeye çekilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve 3600 ek gösterge düzenlemesine yönelik açıklamaların arka planında olası erken seçim kararı gösteriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de üst üste yaptığı açıklamalarla bunu destekliyor. Bakan Bilgin kamuoyunda “Emeklilikte yaşa takılanlar” olarak adlandırılan, emekli olacağı tarih ötelenenlere yönelik bir yaş öne çekilmesi çalışmasının sürdüğünü ve özellikle maliyet üzerine durduklarını söyledi.


Bakan Bilgin, önceki gün yapılan kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlara yönelik olarak mevcut kademeli geçişten daha erken yaşta emekli olunması şeklindeki bir çalışma olduğunun hatırlatılması üzerine, “Şu anda herhangi bir şeyi tartışmıyorum. Çalışmamız bütün bu konularla ilgili. Ayrıntılı bir açıklama yaparız. Bütün bu konular gündemimizde. Henüz bakanlık bünyesinde ilgili maliyetleri ve kapsamları çalışıyoruz. Bunlar bitince ilgili bakanlıklar ve sendikalarla paylaşacağız” dedi.

Bilgin, asgari ücretle ilgili çalışmanın adını vermediği bir üniversite tarafından yürütüldüğünü, sadece asgari ücretle çalışanları değil, daha yüksek ücretle çalışan kişileri de kapsayan geniş bir beklenti araştırması yürütüldüğünü söyledi. İşyeri bazlı yapılan anket çalışmasında, çalışan sayısına göre de sınıflama yapıldığını belirten Bilgin, “Araştırma ve anket sonucunu açıklayacağız. Asgari ücretli olmayanlar da var ankette. Onların beklentileri de var. Onlar asgari ücretli çalışanlarla kurulan ilişkilerin sürdürülebilirliği açısından önemli” dedi. Bilgin, sonuçların aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi tamamlanacağını bildirdi.

Asgari ücretin gelir vergisi ve diğer vergi yüklerinin kaldırılması yönünde taleplere ilişkin çalışma olup olmadığı sorusuna ise Bilgin, alternatif vergi modelleri üzerinde durduklarını, çeşitli vergi oranlarının etkisini çalıştıklarını kaydetti. Bilgin olası vergi düzenlemelerinin hepsinin yasa gerektirmediğini, Cumhurbaşkanı kararı ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararıyla uygulamaya girebilecek düzenlemeler de bulunduğunu belirtti.

ÖZEL SEKTÖRDEN AÇIKLAMALAR BAŞLADI

Asgari ücret ile ilgili özel sektörden görüşler gelmeye devam ediyor. TÜSİAD'ın ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı 2022 için asgari ücret artışının enflasyon oranı üzerinde olması gerektiğini söyledi. Derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Asmalı "Asgari ücret zammının, işveren üzerindeki vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yılsonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.