Aşı adaletsizliği derinleşirken Avrupa sertifika şartı koşuyor

Dış Haberler Servisi

Dünyada Covid-19 aşısı adaletsizliği tartışmaları sürerken Avrupa Birliği (AB), üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP), “Covid seyahat sertifikası” konusunda anlaşmaya vardı. BBC’nin haberine göre, AB ülkelerinde yaşayanlar 1 Temmuz’dan itibaren koronavirüse karşı aşılandıklarını, testlerinin negatif çıktığını gösteren bir sertifikayla AB içinde sorunsuz seyahat edebilecek. Sertifika, 12 ay boyunca geçerli olacak. Akıllı telefonlardaki QR kodu ya da kağıt bir belgeden oluşan sertifikada, aşılama durumu, o ana kadar kaç doz aşının uygulandığı, son altı ayda enfeksiyon geçirilmesi sonucu kanda bağışıklık oluştuğu ya da son 72 saatte yapılan koronavirüs testinin negatif çıktığına ilişkin bilgiler yer alacak.

AB üyesi ülkeler Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca ve Johnson & Johnson aşılarını kabul edecekler. Bunun dışındaki aşılarda ise inisiyatif üye devletlere bırakıldı. Örneğin Rus Sputnik V aşısı olan Macaristan vatandaşları, Hollanda tarafından kabul edilmeyecek. Ancak komşu ülke Belçika, Rus aşısı yaptıranlara da Covid-19 seyahat sertifikası aracılığıyla kapıları açacağını açıkladı. AB üyesi ülkeler virüsün yayılmasını önlemek için enfeksiyonların yükseldiği üye devletlerden gelen kişilere yönelik beş günlük zorunlu karantina uygulamasını da hayata geçirebilecek.

AŞILAR YETERSİZ

Covid-19 aşı verilerinin derlendiği “Ourworldindata.org” sitesine göre, aşıların kıtalara göre dağılımında, Asya kıtası 550 milyon 780 bin aşı ile ilk sırada yer alırken onu 283 milyon 300 bin ile Kuzey Amerika ve 230 milyon 430 bin ile Avrupa izledi. Güney Yarım Küre’de yer alan kıta ve bölgeler ise kuzeydekilerin gerisinde kaldı. Güney Amerika’da 77 milyon 40 bin, Afrika’da 17 milyon 960 bin, Okyanusya’da 2 milyon 560 bin doz aşı yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin ardından çocuk ve gençlere Covid-19 aşısı yapmayı planlayan yüksek gelirli ülkelere, ellerindeki aşıları düşük gelirli ülkelere bağışlama çağrısında bulunmuştu.