Salgında ikinci dalga endişesi sürerken İtalya aşıyı insan üzerinde denemeye başladı. İngiltere’de de antikor ilacı gönüllüler üzerinde deneniyor.

Aşı çalışmaları umut veriyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz ilaç firması AstraZeneca, Covid-19'a karşı geliştirilen antikor ilacın gönüllüler üzerinde denemeye başladığını duyurdu. Euronews’in haberine göre Oxford Üniversitesi ile Covid-19 aşısı üzerine çalışan AstraZeneca, bu çalışmanın yanı sıra hastalığı önleme ve tedavi etmeye yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir ilacın klinik denemesini başlattı.

Gönüllülere, hem aşı hem de tedavi potansiyeli olan dozlarda ilaç veriliyor. Antikor ilaç yaşları 18 ile 55 arasında değişen 48 sağlıklı gönüllü üzerinde deneniyor.


İtalya’ da da Covid-19 aşısı için pazartesi günü gönüllüler üzerinde denemelerin yapılmaya başlandığını duyuruldu. Roma'daki Spallanzani Enstitüsü'nde yapılan açıklamada ilk denemenin ardından 24 haftalık bir gözlem süreci olacağı açıklandı. Aşı denemelerinin olumlu ilerlemesi durumunda 3. aşama çalışmasının virüsün yayılım hızının arttığı bir Güney Amerika ülkesinde yapılacağı duyuruldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise ABD'de Covid-19 hastalarında plazma tedavisine acil durum onayı verilmesine tepki gösterdi. Örgüt kan plazmasının kullanılmasının hâlâ deneysel bir terapi olarak kabul edildiği konusunda uyardı.

Öte yandan salgınla mücadele konusunda örnek gösterilen ülkelerden biri olan Güney Kore’de artan vakalar zerine okullar yeniden kapatıldı.