TTB'nin Covid-19 Aşılaması ve Bağışıklama Raporu’a göre, toplumda güven duygusu oluşturması gerektiği vurgulandı

Aşı için toplumda güven duygusu oluşturulmalı

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) yayımladığı Covid-19 Aşılaması ve Bağışıklama Raporu’a göre, Covid-19’a karşı aşılama gerekli ancak yeterli değil. Sosyal mesafe, maske gibi önlemlerin de kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor. Raporda ayrıca, aşı için toplumda güven duygusu oluşturması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda, şu ifadeler yer alıyor: “Aşı sağlama sorunu yaşayan ülkemizde mutlaka virüsle temasın ve virüs yayılımının önlenmesine yönelik uygulamaların (evde kalma, sosyal mesafe, el yıkama ve maske) da eşzamanlı olarak kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Pandemi yönetiminin salgının sürdürülebilirliğini değil durdurulmasını hedeflemesi, toplumsal dayanışma ile eşitsizliklerin daha da derinleşmesini önlemesi gerekir.”

Aşı tereddüdüne de değinilen raporda, toplumda aşı için güven duygusu oluşturulmasının önemine dikkat çekiliyor. Bunun için yapılması gerekenler ise şöyle sıralanıyor:

“Yalnızca bilgi eksiklerinin giderilmesi ve yanlış inanışların düzeltilmesi değil, sağlık otoritelerine ve sağlık çalışanlarına güven duyulması da oldukça önem taşıyor. Aşı uygulaması yapan sağlık çalışanları aşı tereddüdü hakkında yeterli bilgi sahibi olmalı, kişilerin endişelerine yargılayıcı olmadan yaklaşmalı ve bilimsel verilere dayalı bir yaklaşım sergilemeli. Sağlık otoriterleri nesnel verileri şeffaf bir şekilde paylaşarak güven duygusunu desteklemeli. Ayrıca aşıya erişimin kesintisiz olarak sürdürülmesi sağlanmalı ve aşının herkes tarafından ulaşılabilir ve ücretsiz olması gerektiği unutulmamalı.”