TTB, 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün yeniden açılması için bir çağrı yaptı; Türkiye’nin Covid-19 aşısı temin eden ülkeler arasında 53’üncü sırada. Kendi aşımızı üretebilmeliyiz.

Aşı temininde 53. sıradayız!

HABER MERKEZİ

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında 2011 yılında kapatılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün
yeniden açılması ve aşıda dışa bağımlılığın yerine yeniden toplumsal bir aşı politikasının belirlenmesi amacıyla bir basın açıklaması aptı.

“Refik Saydam Hıfzıssıhha Kurumu bağımsız yapısıyla yeniden açılmalıdır” denilen açıklamada, “İktidarın 2002 yılından itibaren uyguladığı ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin sağlıkta yıkıcı etkisinin sonucu olarak, Hıfzıssıhha Enstitüsü de 2011 yılında tümüyle ortadan kaldırılmıştır. Bunun sonucu olarak toplumsal aşı politikamız ve aşı üretimimiz büyük ölçüde ortadan kalkmış, tamamen dışa bağımlı bir duruma dönüşmüştür” ifadeleri yer aldı.

AŞI KARABORSASI OLUŞABİLİR

Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesinde aşı çalışmalarına ayrı bir bütçe ayrılmadığına da vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi, “Sağlık Bakanlığı tarafından sadece tek bir firma ile anlaşma yapılmış, getirileceği iddia edilen 50 milyon aşı sadece 25 milyon vatandaşımız için yeterli olacakken, bu miktarda aşının gelip gelmeyeceği ve gelirse kalan 58 milyon vatandaşımızın aşı olup olmayacağı veya nasıl olacağı da belli değildir. Dünyada birçok ülke farklı firmalardan ve nüfuslarından daha fazla aşı temin etmişken Türkiye aşı temin eden ülkeler arasında ne yazık ki 53’üncü sıradadır. Bu durumun ileride aşı karaborsası oluşturma riski de mevcuttur. Pandemide yaşadığımız zorlukları bir daha yaşamamak için yabancı sermayeye bağımlı olmadan kendi aşımızı kendimiz üretebilmeliyiz.’’