Aşıyla her yıl 3 milyon ölüm engellenirken dünyada 20 milyon çocuk hâlâ aşısız. Uzmanlar giderek artan aşı karşıtlığına dikkat çekiyor: “Bilimsel dayanakları olmadığı gibi tüm toplumun sağlığını hiçe sayıyorlar”.

Aşı üç milyon ölümü engelliyor

Haber Merkezi

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre günümüzde her yıl 1,5 milyon kişi önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Aşılama en etkili ve maliyeti en düşük tedavi yöntemi olmasına rağmen hâlâ dünyada 20 milyon aşılanmamış veya eksik aşılı çocuk bulunuyor.

Her yıl nisan ayının son haftası Aşı Haftası olarak kutlanırken uzmanlar aşılamaya ve aşı reddi tehlikesine dikkat çekti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ölümlere yol açan pek çok hastalığın aşı ile yok edilme noktasına kadar geldiğini kaydetti. DSÖ’nün 2019 için öngördüğü on küresel sağlık tehdidinden birisinin aşı reddi olduğunu kaydeden Saydan, şöyle konuştu:

“DSÖ’nün verilerine göre küresel bağışıklama yılda yaklaşık 3 milyon ölümü engelliyor. Son yıllarda, dünyada toplumlar arasında ortaya çıkan aşı karşıtlığı ve kararsızlığı giderek artıyor. Aşılanmamış veya eksik aşılı kişiler nedeniyle; küresel dolanımın artması, göçler, savaşlar nedeniyle aşı ile önlenebilen bulaşıcı hastalıkların görülme riski yükseliyor. Nüfusun yüzde 27,2’si çocuk olan ülkemizde de maalesef bu aşı karşıtları giderek artıyor. Aşı karşıtlığının bilimsel bir dayanağı olmadığı gibi çocuklarımızla birlikte tüm toplumun sağlığı da hiçe sayılıyor. Çocuklarına aşı yaptırmayan aileler, ülkemizdeki tüm çocuklarımızı riske atmış oluyorlar. Aşılama yapılmadığı takdirde artık ülkemizde görülmeyen hastalıklar tekrar ortaya çıkar.”

BİLİMSEL KANITLARI YOK

Aşı karşıtlarının aşıların içerdiği kimyasalların toksit olduğuna dair söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Dr. Bahar Nur Kanbur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşıların içerdiği civanın otizme yol açtığı ile ilgili birçok çalışma yapılmış olup ancak hiçbir çalışma bu iddiaları kanıtlamamıştır. Ülkemizde uygulanmakta olan aşı takvimi, Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu’nun önerileri doğrultusunda ve bilimsel gelişmeler takip edilerek oluşturulmakta. Ancak tüm bunlara rağmen bazı ebeveynler yararlılığından ve güvenilirliğinden şüphe duymakta.”

Ülkeye çok sayıda sığınmacının gelmesi sonucu geçmiş yıllarda kalıcı olarak sona eren çocuk felci, kızamık gibi hastalıkların yeniden görülmeye başladığını belirten Kanbur, “Yapılan çalışmalarla sığınmacı çocukların aşılama durumunun düşük olduğu ve yaş arttıkça aşılarını tamamlayanların sayısının azaldığı belirlendi” diye konuştu.