Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson ve Novavax firmalarının koronavirüsün özellikle Güney Afrika varyantına karşı yeni aşılar tasarlamaya başladıkları bildirildi.

Aşı üreticileri, Güney Afrika varyantına karşı yeni aşı çalışmalarına başladı

Dış Haberler Servisi

Yeni koronavirüs varyantlarının beklenenden daha büyük tehdit teşkil ettiğinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Covid-19 aşı üreticileri, insanları koronavirüsün tehlikeli yeni türlerinden daha iyi koruyabilecek yeni aşılar üretmeye yöneldiler.

Wall Street Journal'dan Peter Loftus ve Jared Hopkins'in yazısına göre, virüsle mücadele etmek için girilen bu yeni aşamayla birlikte, artık pandemiyi daha kısa bir sürede kontrol altına almak yerine, değişen bir virüse yetişmeye çalışan aşı çalışmaları yeni aşamada gündem olacak.

Yeni türler İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da ilk tanımlandıklarında, firmalar aşılarının bu türlere karşı da koruma sağlayacağına inanıyordu. Pek çok çalışma, bu aşıların yeni türlere karşı etkili olduğunu ortaya koymakla birlikte, Güney Afrika varyantına karşı etkilerinde azalma olduğu gözlendi.

Habere göre Moderna, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson ve Novavax firmaları virüsün yeni türlerine, özellikle Güney Afrika varyantına karşı yeni aşılar tasarlamaya başladı.

İngiliz GlaxoSmithKline firması da Alman CureVac ile ortaklığa girerek yeni türe karşı aşı tasarımına başladığını belirtirken, AstraZeneca-Oxford girişimi de yeni varyantlara karşı çalışmalara başlayan firmalar arasında bulunuyor.