UNESCO tarafından 2023'ün "Aşık Veysel Yılı" ilan edilmesi nedeniyle düzenlenen "Veysel Gider, Adı Kalır" adlı sergi, 23 Nisan'a kadar sanatseverlerle buluşacak.

Âşık Veysel Yılı'nda büyük sergi

Büyük halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu'nun vefatının 50. yılında, yüzünden alınan maskın da aralarında yer aldığı aile koleksiyonu, Atatürk Kültür Merkezi'nde ziyarete açıldı.

UNESCO tarafından 2023'ün "Aşık Veysel Yılı" ilan edilmesi nedeniyle düzenlenen "Veysel Gider, Adı Kalır" adlı sergi, 23 Nisan'a kadar sanatseverlerle buluşacak.

Fikret Otyam, Ara Güler, Ozan Sağdıç, Mustafa Türkyılmaz ve Ergün Çağatay gibi fotoğraf sanatçılarının eserleri yer alan sergide, hem Bedri Rahmi Eyüboğlu hem de Eren Eyüboğlu'nun Veysel'i bizzat görerek yaptıkları eserler de bulunuyor.

Anadolu'daki yaşamı gerçekçi bir şekilde yansıtan ve Aşık Veysel'in de yer aldığı "Karanlık Dünya" adlı film de ilk kez bu sergide izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

TORUNU SERGİYİ ANLATTI

Âşık Veysel'in torunu Nazender Süzer Gökçe sergi hakkında şu bilgileri verdi:

"Bugün açılışını yapacağımız sergide usta fotoğrafçıların ıslak imzaları ile dedemin kadim dostu Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu'nun yağlı boya tablolarıyla birlikte dedeme ait taş plak, long play, 45'lik plaklar, kasetler ve CD'leri, bugüne kadar yayımlanmayan kitaplarının bir kısmını sergiliyoruz. Salonun girişinde heykeltıraş Alper Çınar tarafından yapılan Aşık Veysel heykeli ve Yunus Toprak tarafından dedemin vefatından saatler sonra alınan orijinal yüz maskı, ilk kez Veysel dostlarıyla buluşacak. Bugünün bizim için ayrı bir önemi daha var. Dedem, 79 yaşında bedenen aramızdan ayrıldı. Bu ayrılışın arkasından 50 yıl geçti. Fakat dedemi rehber olarak gören görme engelli dostlarımız için hiçbir eseri, hayatı, Braille alfabesine çevrilmedi. Eşim Gürsel Gökçe ile 'Basında Âşık Veysel' kitabını, Braille alfabesi ve sesli kitap olarak çıkardık, bakanlığımızın desteğiyle. Bugünkü tanıtımın akabinde kitaplarımız ve görme engelli dostlarımız için kütüphanelerde yerlerini alacak."

Serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ise, Âşık Veysel'in zor bir hayat sürdüğünü belirterek, "Küçük yaşta görme yetisini kaybetmesine rağmen gönül gözüyle görmeyi bilmiş, kendine has ezgileri ve söyleşileriyle birlikte âşıklık geleneğimizin en önemli temsilcilerinden olmayı başarmış" dedi.

(AA)