Asıl facia işte bu zihniyet: HES’ler çevreci ve faydalı

Hüseyin ŞİMŞEK

Kastamonu, Sinop ve Bartın'da Hidroelektrik Santralları’nın (HES) da etkili olduğu sel felaketinde çok sayıda yerleşim yeri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalırken muhalefetin ısrarlı HES eleştirilerinin AKP’li kurmaylar tarafından “geçiştirildiği” ortaya çıktı. TBMM’de haziran ayında küresel iklim değişikliğiyle mücadele için çalışan araştırma komisyonunda, Karadeniz’in hemen her yerinde inşa edilen HES’ler gündeme geldi. HES’lerin çevreye ve ekosisteme zararı olduğunu ifade eden muhalefete, komisyon başkanı, eski Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu itiraz etti.


Komisyonda HES’lerin neden olabileceği tehlikeleri vurgulayan CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası, İklim Riskleri Raporu’nda en büyük risklerden bir tanesi olarak Türkiye’nin son yıllarda yükselen değerlerinden bir tanesi olan HES’lere dikkat çekiyor ve bu HES’lerin desteklenmesi konusunda iklim krizi risklerini bankaların üstlenmeyeceğini söylüyor” dedi. CHP’li Süllü, AKP’nin hemen her yere inşa ettiği HES’leri yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

‘BARAJLI HES’ VURGUSU

Süllü’nün açıklamalarına yanıt veren AKP’li Eroğlu, son sel felaketinin büyümesine de yol açan HES’ler hakkında, “HES’ler çevrecidir. Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede son derecede faydalıdır” ifadelerini kullandı. HES’lerin barajlı olması durumunda faydalarının da arttığını öne süren Eroğlu, sel felaketinden iki ay önce gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi: “HES’ler biriktirmeli olursa, barajlı olursa enerjiyi biriktirerek pik saatlerde kullanma imkanı sağlayan bir şeydir, enerjinin depolandığı bir yerdir yani. Bakın, bu kaçınılmaz. Eğer bu baraj ve HES’ler olmasaydı… Bir tarihte Rusya ve İran doğalgazı kesti ve neticede biz sanayimizi ve evlerdeki aydınlanmayı tamamen HES’lerin yedek türbinlerini de devreye sokarak Türkiye’yi kurtardık. Dolayısıyla, HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır, son derece faydalıdır, bunu özellikle vurgulamak istiyorum.”