COP27, ülke liderlerinin konuşmalarıyla ve protestolarla sürüyor. İklim krizinin etkilerinin adaletsiz şekilde yaşandığına dikkat çekilerek çok kirletenin daha çok ceza ödemesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Asıl fatura çok kirletene kesilsin
Fotoğraf: Greenpeace

Haber Merkezi

Tartışmaların ve protestoların gölgesinde Mısır’da devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) 27’nci Taraflar Konferansı (COP27), ülke liderlerinin konuşmalarıyla sürdü. Barbados, Gana, Gabon gibi iklim krizinin etkilerini adaletsiz şekilde yaşayan ülkelerin liderleri, zengin ekonomilerden kayıp ve zarar için tazminat talep etti.

Hükümetler iklim kriziyle mücadele edemezlerse, yüzyılın ortasına kadar dünya çapında bir milyar iklim mültecisi olacağı konusunda uyaran Barbados Başbakanı Mottley şöyle devam etti: "Sanayi devrimini kanı, teri ve gözyaşıyla finanse eden bizdik. Sanayi devriminden kaynaklanan seragazlarının bir sonucu olarak maliyeti ödemek zorunda kalarak şimdi çifte tehlikeyle karşı karşıya mı kalacağız?" Bu özünde adaletsiz. Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, iklim krizinden daha fazla sorumlu olan varlıklı ülkelere, iklim krizinden etkilerinden en çok etkilenen Afrika ülkelerine ödeme yapmaları ve tazminat ödemeleri çağrısında bulundu.

Senegal Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Başkanı Macky Sall, konferansta COP27’deki ülkeler için “En çok kirletenler, gezegenimizi bu iklim krizi yolundan çıkarmak için en çok ödemeli” dedi.

Öte yandan SOL Parti de COP27’ye ilişkin açıklama yaptı. COP26’nın sermayenin yeni pazarı, sömürüyü derinleştirmenin yeni aracı olarak kurgulandığı hatırlatılan açıklamada, “COP27’nin sponsorluğuna petrol ve gaz endüstrisine en büyük teknoloji ortağı Microsoft, plastik atıklarla dünyanın en büyük kirleticilerinden olan Coca Cola, toprakta karbon depolamayı teşvik etmek pestisit ve gübre şirketleriyle çalışan IBM bunlardan birkaçı…" dendi. Yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “Yok oluşa sürükleyenlere karşı; krizden en çok zarar görenlerin anti-emperyalist ve anti-kapitalist perspektif ekseninde birleştiren ekososyalist bir mücadele hattıdır” denildi.

***

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Coca Cola’nın COP27’ye sponsor olmasıyle zirveye ulaşan tepkiler ve protestolar sürüyor.

Birleşik Krallık: Just Stop Oil’den aktivistler, iklim krizine karşı acil eyleme geçilmesi taleplerini yinelemek için Surrey’deki M25’te bir köprüye tırmandı. Eylemcilerin tırmanmasının ardından bazı yolların trafiğe kapatıldığı duyuruldu İngiliz polisi Just Stop Oil grubundan yedi eylemciyi tutuklamıştı. Eylem tutuklamaların ardından gerçekleşti.

Hollanda: 5 Kasım’da düzenlenen bir eylemde özel jetlerin Amsterdam’ın Schiphol Havalimanı’ndan ayrılmasını engelledi. Greenpeace ve Extinction Rebellion aktivistleri, özel jetlerin önüne oturdu. Aktivistler oturma eyleminin öncesinde uçakların etrafında bisikletle dolaştı.

Mısır: İngiliz-Mısırlı aktivist Alaa Abdel Fattah açlık grevine devam ederken COP27 zirvesinin başında artık su da içmeyeceğini duyurdu.

Avustralya: Beş genç eylemci Whitehaven Coal’ın Newcastle ofisinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler yeni kömür projelerinin durdurulmasını ve mevcuttakilerden vazgeçilmesini talep etti. Eylemciler tutuklandı.