Asıl hedefleri HDP’nin  27 milyonluk hazine yardımı

NURCAN GÖKDEMİR- nurcangokdemir@birgun.net

Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini başkanlık hayalinden ettiği, AKP’nin tek başına iktidar yolunu tıkadığı gerekçesiyle hedef haline getirdiği HDP’nin kapatılması, AKP’yi kapanmaktan kurtarmak için yapılan yasal düzenlemeler nedeniyle zor görünüyor. Ancak HDP, 27 milyon liralık Hazine yardımından mahrum bırakılabilir.

Anayasa ne diyor?
AKP’nin Hazine yardımının kesilmesi kararı ile sonuçlanan kapatma davasının ardından yapılan değişiklikler kapatma davası açılan partinin kendini feshederek davayı düşürmesine olanak sağlıyor.

Anayasa Mahkemesi 8 Aralık 2010’da, 2820 sayılı yasanın 108’inci maddesini,“kapatma kararı ile esas olanın, bir partinin yarattığı tehlikenin ortadan kaldırması olduğunu, partinin kendisinin kapanma kararı almasıyla bu tehlikenin ortadan kalktığını, diğer ikincil sonuçlar için davaya devam edilmesinin hukuksal olmayacağını” belirterek, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesi ile oyçokluğu ile iptal etti ve bu karar 5 Şubat 2011’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylelikle, hakkında kapatma davası açılan parti kapatma sürecinde kendini fesh ederek davayı düşürebilir ve aynı parti aynı kişilerle, aynı isimle bile kurulabilir. Yeni parti tüzel kişilik kazanmasından önceki olaylardan suçlamalardan da sorumlu tutulamaz.

Bilmesine rağmen…
AKP’nin bunu bilmesine karşın kapatma davası açılmasını sağlamaya yönelik girişimlerinin sadece Hazine yardımının kesilmesini amaçladığı yorumları yapılıyor. 7 Haziran seçimlerinde barajı aşan HDP Hazine yardımından yüzde 13.8 oranında pay alabilecek. 2016’da, oyları düşen AKP 82.9 milyon lira, CHP 50.6 milyon lira, MHP 33 milyon lira, HDP’de 26.6 milyon lira Hazine yardımı alacak. Olası bir kapatma davasından Hazine yardımı kesilmesi kararı çıkarsa HDP ilk kez alacağı yardımdan mahrum kalacak.

BirGün’e açıklamalarda bulunan YARSAV Başkanı Murat Arslan, “7 Haziran’dan önce çözüm ortağı olarak gördüğünüz HDP ne oldu da terör uzantısı parti haline geldi bunu net olarak ortaya koymazsanız bunun hukukiliği her zaman tartışmalı olur” diye konuştu.

‘Odak olması gerekir’
HDP’nin kapatılması yönünde dava açılacağı haberlerini değerlendirirken, kapatılabilmesi için bir partinin laik demokratik düzene, devletin varlığına aykırılık gibi eylemlerde odak haline geldiğinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

“Odak olma’’ halinin Anayasa’nın 69. maddesinde yer aldığını belirten Aslan’ın görüşleri şöyle:
“Odak haline geldiği iddiasında bulunabilmek için bu eylemlerin siyasi partinin üyeleri tarafından yoğun şekilde işlenmesi gerekiyor. Partinin yetkili organları açıkça bu aykırılığı benimsemiş olmalı ve kararlılıkla işlenmeli. Parti içinden bir kişinin çıkıp bu filleri işlemesi, örneğin teröre destek vermesi, parti kapatma için yeterli değil. Tüm bu unsurlar olmadan parti kapatılamaz.’’

‘Çözüm olamaz’
Siyasi partilerin kapatılmasının bir çözüm olmadığının da altını çizen Murat Aslan, doğrudan şiddete bulaşmama dışında parti kapatmanın artık ülke gündeminden çıkartılması gerektiğini söyledi.
Arslan konuyla ilgili AKP’den kapatma açıklamaları gelir gelmez HDP’li isimlere yönelik hukuki incelemenin başlatılmasını da “Yargının baskı altında olduğunun göstergesi” diye yorumladı.