Asıl şovu siz yapıyorsunuz

Berkay SAĞOL

Mağduriyetlerini dile getirdikleri için AKP il Başkan Danışmanı Mustafa Kandil’in ‘şov yapmakla’ suçladığı depremzede kadınlardan Fatma Koruyucu, “Bize başta çok kötü davrandılar, kamuoyu tepkisi oluşunca görüşmeye aldılar. AKP İl Başkanı ‘Bilmiyordum, herkesin kredi aldığını sanıyordum’ dedi” ifadelerini kullandı.

İzmir’de geçen yıl meydana gelen depremde evleri yıkılan yaklaşık 80 bin kişinin mağduriyeti 17 aydır giderilmedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm için 200 bin TL olan kredi limitinin 400 bin TL’ye çıkarıldığını açıklamıştı, ancak kredi için bankaya giden depremzedeler elleri boş döndü. Maaş bordrosu talep eden banka, aylık maaşlarının 15 bin TL altında kalması nedeniyle depremzedelerin 400 bin TL kredi talebine olumsuz yanıt verdi.

AKP’LİLER ‘ŞOV’ DEDİ

Bunun üzerine depremzede kadınlar, önceki gün AKP İzmir İl Binası önünde oturma eylemi yaptı. AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile görüşmek istediklerini söyleyen kadınlar ile bina önündeki görevliler arasında gerginlik yaşandı. Ardından, eski il başkan yardımcısı olan İl Başkan Danışmanı Mustafa Kandil kadınlara “Kameralar karşısında şov yapmanıza gerek yok. Kerem bey sizinle defalarca buluştu. Bu kadar iyi niyeti suiistimal ediyorsunuz. Ben bu arkadaşlarla diyaloğa girmek istemiyorum, buraya şova gelmişler. Alalım arkadaşları dışarıya” dedi. Kandil’in bu sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Ardından 5 depremzede kadın AKP İl Başkanlığı'na alındı. Sorunlarını AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye anlatan kadınlar daha sonra binadan ayrıldı.

1,5 YILDIR SÜRÜYOR

Depremzedelerden Fatma Koruyucu, BirGün’e yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Benim babam emekli memur ve 30 yıllık emeğinin karşılığında bir daire aldı. Depremde bu daireyi kaybetti. Şimdi annem ve babam kirada oturuyor. Kendilerinden 400 bin TL kredi için 15 bin TL maaş bordrosu istiyorlar. Babamın emekli maaşı bunu ödemeye yetmez, benim gelirimle birleştirsek de yetmez. Biz kentsel dönüşümcü değil depremzedeyiz ve bu yüzden afet kredisi ve deprem destek kredisi altında 2 yıl ötelemeli düşük faizli ve 18 yıllık kredi istiyoruz. AKP İzmir İl Teşkilatı’na giderek bu yaşadığımız sorunu dile getirmek istedik, çünkü bizi 1,5 senedir anlamıyorlar. İlk başta çok kötü davrandılar, o şekilde konuştular. Sonrasında kamuoyunda ve sosyal medyada tepki oluştu, o zaman bizi görüşmeye aldılar. AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye sorun ve taleplerimizi anlattığımızda ilginç bir şekilde durumun böyle olduğunu bilmediğini ve herkesin kredi aldığını sandığını söyledi.”