Gebze’de 4 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenci servisi kazasına ‘aşırı hız’ın yol açtığı öne sürüldü. Kaza ile birlikte servis yönetmeliğindeki ‘kemer takma’ zorunluluğunun kaldırılmasının ölümlere yol açtığı hatırlatıldı.

Aşırı hız şüphesi

Mustafa BİLDİRCİN

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Emlak Konutları Anadolu Lisesi öğrencilerini taşıyan midibüsün dereye düştüğü kazada can kaybı dörde yükseldi. Kazada ağır yaralanan lise birinci sınıf öğrencisi Rabia Üst (14), Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öğrenci servisinin çarpması sonucu yaşamını yitiren Birsen Giriş (51) de Derince ilçesinde toprağa verildi. Kazada önceki günde Mert Efe Akıllı ile Esma Nur Avcı isimli iki öğrenci hayatını kaybetmişti.

SÜRATLİ GİDİYORDUK

Dört ölümle sonlanan kazaya sürücünün aşırı hız yapmasının yol açtığı öne sürüldü. Tedavisi hastanede süren Taylan Elmas isimli öğrenci, “Hatırladığım kadarıyla bayır aşağı süratli bir şekilde iniyorduk. Şoförümüz de direksiyon hakimiyetini kaybetti. Biz de dereye uçtuk” dedi.

Taylan Elmas’ın annesi Birsen Elmas okul ve servis yöneticilerinden şikâyetçi olacağını söyleyerek, "Sonuna kadar o okuldaki yetkililer, okul müdürü ve servis yöneticilerinden şikâyetçiyim. Çocuğum sürekli okul servisinin sürücüsünün değiştiğini söylüyordu. Son gelen şoförün SRC gibi kayıt belgeleri yokmuş. Sadece taksi kullanma belgesi varmış. Şoför yokuş aşağı inerken sürekli çocuklara şaka yapıyormuş. Gaza basıyormuş çocuklar araba içerisinde hoplasın zıplasın şeklinde şakalar yapmış” dedi.

Kazaya ilişkin bir başka iddia ise bölgede tadilata alınan bir okulun öğrencilerinin de Emlak Konutları Anadolu Lisesi’nde eğitim gördüğü. Bu nedenle okulda ikili eğitime geçildiği iddia edildi. Fabrikalara işçi de taşıyan okul servislerinin bu nedenle çocukları okula olması gerekenden daha erken saatlerde getirmek zorunda kaldığı öne sürüldü.

YÖNETMELİKTE GERİ ADIM

2020-2021 döneminde 1,3 milyon öğrenci eğitime okul servisleri aracılığıyla erişebildi. Okul servislerine kamera ile sensörlü koltuk zorunluluğu getiren ve 2017 yılında gündeme alınan düzenleme, dört yıldır yürürlüğe giremedi. Okul servislerini daha güvenli hale getirmek amacıyla dört yıl önce yayımlanan düzenlemeden ise geri adım atıldı. Ağustos’ta yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile üç yaşından büyük araçlarda kamera, sensörlü koltuk ve üç nokta emniyet kemeri gibi özelliklerin aranmayacağı bildirildi.

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, servis kazalarını “Kaza değil cinayet” sözleriyle yorumladı. Köy okullarının kapatılması ile öğrencilerin tarikat yurtlarına ve taşımalı eğitime mecbur bırakıldığını ifade eden Özbay, artan servis kazalarına karşın kamera ve emniyet kemeri zorunluluğunun üç yaşından büyük servis araçları için kaldırılmasına tepki gösterdi.

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz ise “Servis araçları ve koşullarının çok iyi belirlenmesi gerekmekte. Araçlar mutlaka kamuya ait olmalı ve taşıma hizmeti mutlaka kamu görevlileri eli ile verilmelidir” dedi.

***

Servis halk otobüsüne çarptı

Antep’te okul servis minibüsünün halk otobüsüne çarpıştığı kazada çoğu öğrenci 14 kişi yaralandı. Kaza, sabah saatlerinde Şehirgösteren Mahallesi’ndeki Sabahattin Zaim Sosyal Bilimler Lisesi önünde meydana geldi. Lise öğrencilerini taşıyan servis minibüsü, halk otobüsüne çarptı. Çarpmanın şiddetiyle halk otobüsü devrildi. Kazada, çoğu öğrenci 14 kişi hafif yaralandı. Yaralılar, ihbar üzerine kaza yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye kaldırdı.
Öte yandan Aydın’ın Efeler ilçesinde, hostes olarak görev yaptığı öğrenci servisinden düşerek ağır yaralanan Nilgün Ediz (37), kaldırıldığı hastanede 5 günlük yaşam savaşını kaybetti. Ediz dün toprağa verildi.