Arjantin'de birkaç ay önce devlet başkanlığı koltuğuna oturan aşırı sağcı Milei'nin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma niyetini İsrail Başbakanı Netanyahu'ya bildirdiği öğrenildi. Netanyahu, Arjantin Devlet Başkanı'na bu kararı için teşekkür ederken, İran'ı iki ülke için "ortak tehdit" olarak gösterdi.

Kaynak: AA
Aşırı sağcı Milei İsrail'de: Arjantin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacak
Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'ye Arjantin'in "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve burada büyükelçilik açacağı" için teşekkür etti.

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, Arjantin'de birkaç ay önce devlet başkanlığı koltuğuna oturan aşırı sağcı Milei ile Batı Kudüs'te bir araya geldi.

Netanyahu, Milei'ye "Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı" dolayısıyla memnuniyetini dile getirerek teşekkür etti.

İsrail Başbakanı, iki ülkenin bölgesinde "barış ve istikrara yönelik ortak tehdit olarak İran'ı" gösterdi.

ARJANTİN HAMAS'I "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIYABİLİR

Arjantin Devlet Başkanı Milei ise Netanyahu'ya ülkesinin Hamas'ı "terör örgütü" olarak tanıma niyetini dile getirdi.

Milei, seçim kampanyası süresince Arjantin'in dış politikasında "köklü" değişikliklere gideceğini vurgulamış ve yönlerini ABD ile İsrail'e çevireceklerini söylemişti.

Seçim kampanyası süresince devlet başkanlığını kazanması halinde Arjantin'in Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı sözünü veren Milei, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da destek vermişti.

DOĞU KUDÜS İSRAİL İŞGALİ ALTINDA

İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs'ü de içine katarak 1980'de tek taraflı şekilde Kudüs'ü "başkenti" olarak ilan etmişti. Ancak, dünya genelinde birçok ülke Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmiyor ve büyükelçilikler Tel Aviv'de bulunuyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıştı.

Washington yönetimi, 2018'de Tel Aviv'deki büyükelçiliğini geçici olarak Batı Kudüs'teki başkonsolosluğa ait binalara taşımıştı. ABD'nin ardından Guatemala, Honduras ve Kosova da Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımıştı.