Aşırı sağcı Vox Partisi Lideri yabancıları hedef gösterdi

Dış Haberler

İspanya’daki aşırı sağcı Vox Partisi’nin lideri Santiago Abascal, Fransa’daki protestoların kökeninde yoksulluk ve ötekileştirme kavramının yattığına dair değerlendirmeleri reddetti. Irkçı lider Avrupa’daki radikal İslamcıları dolaylı olarak Fransa’daki şiddet olaylarını ve yağmalamaları körüklemekle suçladı.

23 Temmuz’da sandık başına gidecek olan ülkede seçim kampanyası kapsamında Barselona’da konuşan Abascal, "Yasalarımızı yaşama biçimimize uyum sağlamaya istekli olmayan ve uyum sağlaması gerekenlerin bizler olduğunu düşünen Avrupa karşıtı çeteler tarafından tehdit edilen bir Avrupa var" dedi.

ÖTEKİLEŞTİRME DEĞİL

Radikal İslamcıların Fransa ve İspanya’daki saldırılarını sıralayan Vox lideri Avrupa’nın Müslüman ülkelerden daha fazla göç alamayacağını söyledi. Kadınların ve eşcinsellerin, Fransa’daki göçmenler yüzünden sokakta yürürken sorun yaşadıklarını ileri süren aşırı sağcı lider, "Polonya ve Macaristan’da ise sakince dolaşıyorlar" diyerek bu iki ülkenin sınırlarını sıkı şekilde kontrol ettiklerini belirtti.

Abascal’ın konuşmasını sosyal medyadan paylaşan Vox Partisi gençlik kolu da "Medyanın gizlediği gerçek budur. Avrupa, Müslüman ülkelerden daha fazla göç alamaz" diye yazdı.

Sağ muhafazakar partilerle yönetilen Polonya ve Macaristan, göçmen karşıtlığı ve eşcinsellere karşı uyguladığı ayrımcı politikalarla biliniyor.

İKTİDAR PAZARLIĞI

İspanya’da seçimlere 20 gün kala merkez sağda yer alan Halkın Partisi’nin (PP/EPP) Başbakan Sanchez liderliğindeki sol hükümeti düşürerek iktidara gelmesi bekleniyor.Ancak PP’nin tek başına iktidar olamayacağı ve Vox’un desteğine ihtiyaç duyacağı yorumları yapılıyor. Vox ise yalnızca parlamento desteğinden öte, kilit bakanlıklarda koltuk talebinde bulunacağını ifade ediyor.

YEREL SEÇİM KAZANDI

Halen İspanya’nın üçüncü büyük siyasi partisi olan Vox, ülkenin en büyük bölgesi olan Castilla ve Leon’da mart ayında yapılan yerel seçimleri kazanmıştı.