TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, pandemi koşullarında eğitim alamadıklarını, nöbet ertesi izin kullanamadıklarını, mesai sürelerinin 36 saate kadar uzadığını bildirdi.

Asistan hekimler: Mesai sürelerimiz 36 saate dayandı

BirGün ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, pandemi sürecinde adaletsiz görevlendirmeler ile asistan hekimlerin eğitim hakkının ihlal edilmesine ilişkin sorunlar yaşadıklarını açıkladı.

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu adına Dr. Betül Kaygusuz yaptığı açıklamada, “Biz asistan hekimler; 9 aydır en aktif çalışan hekim grubu olduğumuzu, eğitim alamadığımızı, nöbet ertesi izin kullanamadığımızı, mesai sürelerimizin 36 saate dayandığını, keyfi görevlendirmelerle boğuştuğumuzu yeniden belirtiyoruz. Salgın yönetiminin gerekli bulaş önlemlerini almak yerine asistan hekim emeği üzerinden planlanmasına karşı çıkıyoruz. Pandemi yönetiminde statü fark etmeksizin tüm hekim gruplarının eşitlik ve adalet ilkeleri gözetilerek görev almasını ve planlamalar yapılırken nitelikli uzmanlık eğitimini önceleyen adımlar atılmasını talep ediyoruz” dedi.

TARİHSEL BİR SORUMLULUĞA İMZA ATILIYOR

“İlk vakalar bildirilmeye başlandıktan sonra uzmanlık öğrencilerinin kendi branşları dışında görevlendirilemeyeceği mevzuatında 21 Mart 2020 tarihinde bir değişikliğe gidildi ve uzmanlık öğrencisi hekimlerin pandemi süresince görevlendirilmesinin önü açıldı” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hem kendi branş işini yapan hem de Covid-19 polikliniklerinde, servislerinde, filyasyonda görevlendirilen, dokuz aydır her fırsatta tükendiğini dile getiren asistan hekimlerin tüm itirazlarına rağmen 26 Kasım 2020 tarihinde yeni bir genelge daha yayınlandı. Bu genelge sorunlara çözüm olmaktan çok, yeni ve daha uzun görevlendirmelerin önünü açmaktadır.

Bir yıl içinde 6 aya kadar görevlendirme yapılabileceği, bu sürenin eğitim süresi içinde sayılacağı ve akademik kurul kararı ile 6 aya kadar uzatma verilebileceğini içeren bu uzatma kararı; çekirdek eğitim müfredatı ve tez süreci üzerinden verilmiş olmakla beraber mevcut işleyişler düşünüldüğünde uygulamada böyle olmayacağını tahmin etmek bizler açısından zor değildir. Bu genelge birçok suistimalin ve görevlendirme sürelerinin keyfi uzatılmasının önünü açmaktadır.

Salgın yönetimini planlamaktan imtina eden, gerekli tedbirleri almaktan kaçınan, gerçek verileri dahi paylaşamayan yönetim; suçu vatandaşa, pandeminin yükünü ise sağlık çalışanlarına özellikle asistan hekimlere ve sağlık emekçilerine yıkarak tarihsel bir sorumluluğa imza atmaktadır.”