Depremlerin üzerinden 3,5 ay geçti. Bölgedeki asistan hekimler “Eğitimlerde ciddi aksaklık yaşanıyor. 3,5 ayda üç vaka gören var. Asistan eğitimi enkaz altında" dedi.

Asistanların eğitimi çöktü
Depremzede asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı önünde yaptıkları eylemde başka şehirlere nakil taleplerini dile getirmişti. (Foto: TTB)

Sibel BAHÇETEPE

Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde etkili olan depremin üzerinden 3.5 aya yakın bir süre geçti. Bölgedeki asistan hekimler, eğitimlerinin ciddi anlamda aksadığını belirterek, yetkililerin bir an önce sorunu kalıcı şekilde çözmesi gerektiğini söyledi. “Şartsız ve kalıcı nakil istiyoruz" diyen asistan hekimler “Deprem bölgesinde barınma sorunu sürüyor. Yeterli vaka göremediğimiz gibi yeterli eğitim de alamıyoruz. Bu durum bir halk sağlığı sorunudur. Asistan hekimlerin, eğitim hakkı hâlâ enkaz altındadır" dedi.

Depremde ağır hasar gören Hatay, Maraş, Malatya, Adıyaman gibi illerdeki tıp ve diş hekimliği fakültelerindeki asistan hekimlerin eğitim, barınma, hijyen, sağlık gibi temel gereksinimlerine ilişkin sorunlar  sürüyor. Asistan hekimler, hak kazandıkları eğitimi almamaları halinde mesleklerinin gereklerini yerine getirilemeyeceği ve bunun da gelecekte ciddi bir halk sağlığı sorunu anlamına geleceğini, geçici ve şartsız nakillerinin de çeşitli bahanelerle üniversite yönetimlerince engellendiğini söyledi.

3 AYDIR EĞİTİM YOK

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan ve ismini vermek istemeyen asistan hekim "Bizler 3.5 aydır iş sağlığı ve güvenliği olmadan, nöbet teşvik ve benzeri kesintilerle zorla çalıştırılıyoruz. Eğitim hakkımız enkaz altında” dedi. Diş hekimi asistanı ise bu süreçte yaşananları “Maraş, Malatya, Adıyaman ve Hatay’da görev görev yapmakta olan biz asistan hekimlerin bu şehirlerde eğitim alma şansı kalmamıştır. Üç ayı aşkın süredir eğitim göremiyoruz. Mesleğimizden oldukça uzaklaşmış bulunmaktayız. Uzmanlık eğitimimiz hakkında karar verme yetkisinde bulunan Tıpta Uzmanlık Kurulu, deprem nedeniyle eğitimin devam edemeyeceği, bu yüzden deprem bölgesindeki asistan hekimlerin diğer illerde eğitim verme yetkisi bulunan fakültelere geçici görevlendirme yapabileceğini belirtti. Ancak, bu geçiş hakkımız, bulunduğumuz üniversitelerin idarelerinin insafına bırakıldı. Birkaç asistan hekim dışında görevlendirmeye izin verilmiyor. Deprem bölgesinde kalan asistanların gerek binaların olmaması, gerek hocaların yetersizliği gibi nedenlerden eğitimleri aksıyor. Bu durum başta cerrahi birimler olmak üzere pratik eğitimin önemli olduğu bölümlerde ciddi oranda bilgi eksikliğine sebep olacaktır. Hastalar da mağdur olacaktır" sözleriyle özetledi.

HER SABAH KâBUS

Deprem sonrası 3 aylık bir geçici görevlendirme ile başka şehirde görev yapan bir başka asistan hekim ise yaşadıklarını şu sözlerle özetledi: “6 yıllık tıp fakültesi eğitimimizin ardından yıllarca hazırlandığımız Tıpta Uzmanlık Eğitimi'ni (TUS) ve Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı'nı (DUS) kazanarak uzmanlık eğitimi hakkını elde ettik. Ancak bu hakkımız 6 şubat depremi ile sona erdi. Bizlerin amacı eğitim almak. Ama şu anki durumda bir nitelikli bir eğitim alamıyoruz, kalıcı nakil talep ediyoruz. Geçici görevlendirmeler 3 ya da 6 aylık oluyor. Ben de başka bir ile geçici görevlendirme ile geçtim. Ancak asistanlık yaptığım deprem bölgesindeki evim hâlâ duruyor. Boşaltmam mümkün değil çünkü geri döndüğümde sağlam ev bulmam çok zor. Hem bulunduğum ilde, hem de geçici görevlendirildiğim yerde kira ödemek zorundayım. 3 aydır her akşam farklı bir kabus ile uyanıyorum, belirsizlik bizi çok yoruyor. Eğitim için yeterli vaka göremiyoruz. Bu şartlarda bir cerrahi asistanın vaka yapması, diş hekimi asistanının hasta takip etmesi, laboratuvar hizmeti maalesef olmuyor. Asistanların bu şartlarda nitelikli eğitim alması söz konusu değil."

Bir başka asistan da "3,5 ayda 2 vaka gören asistanlar var. Böyle nitelikli asistan eğitimi olmaz” derken; Maraş’ta yaşayan bir başka asistanda “Ben acilde çalışan asistanım. Depremin ardından canla başla, günlerce eşofmanla ve terlikle çalıştık. Daha ilk günlerde asistan hekimlere nöbeti için yoklama dahi yapıldı. Ancak burada en önemli sorunumuz nitelikli eğitim alamamız. 3,5 ayda eğitim adına hiçbir olay olmadı, yalnızca bir kez zoom toplantısı yapıldı" diye konuştu.

***

SORUNLAR ACİL ÇÖZÜLMELİ

Hekim Birliği Sendikası’nın hafta sonu Antalya’da düzenlediği "Depremzede asistan hekimler ve toplu sözleşme çalıştayı"nda konuşan Diş Hekimi Özgür Öz ise asistan hekimlerin sorunlarının büyük olduğunu söyledi. Öz, özetle şu ifadeleri kullandı: “Asistanların topluma faydalı olabilmeleri, nitelikli sağlık hizmeti sunabilmeleri için nitelikli bir eğitimden geçmeleri gerek. Ancak şu an eğitim hakları mevcut şartlarda mümkün değil. Geçici görevlendirme ile başka şehirlere gidenlerin barınma, ekonomik gibi farklı sorunları var. Deprem bölgesinde eğitim verecek akademik kadro da hasta sayısı da yeterli değil. Bu sorunlar bir an önce çözülmeli."