TBMM’deki Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki tur oylamasında 4 aday da gerekli çoğunluğu alamadı. Bahçeli’nin HDP’nin yaptığının tersini yapma siyaseti alay konusu olmaya başladı

Askerde ve MHP'de mantık aranmaz!

7 Haziran seçimlerinin ardından yeni oluşan TBMM’nin Başkanlığı için dün yapılan ilk iki tur oylamadan sonuç çıkmadı. CHP seçimlerde fire verdi. Seçim bugün devam edecek.

CHP’den fire

TBMM Başkanlığı seçiminin ilk turunda herhangi bir aday üçte iki oy çoğunluğunu (367) sağlayamadı. İlk turdaki oylamada 545 milletvekili oy kullandı. AKP Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. Geçersiz oyun olmadığı oylamada iki boş oy çıktı.
Geçici Meclis Başkanlığı görevi nedeniyle oy kullanmayan Deniz Baykal, 132 vekili bulunan partisinden beş oy eksik aldı.
258 vekili bulunan AKP’de iki milletvekilinin, CHP’de bir, HDP’de ise Eşbaşkan Figen Yüksekdağ’ın izinli olduğu açıklandı.
Bu sonuçlara göre AKP, HDP ve MHP’nin fire vermediği ancak iki CHP’li vekilin boş oy attığı, ikisinin HDP’ye oy verdiği, birinin de MHP’den yana oy kullandığı tahmin ediliyor.

Fireler döndü

İkinci turda ise İsmet Yılmaz 256, Deniz Baykal 128, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat ise 8o ay aldı.
İkinci turda CHP ilk turdaki 5 fireden 3'ünü geri aldı. Ancak 2 oy HDP'ye gitmiş görünüyor. Çünkü HDP'den 2 isim bu tura katılmadı.

Bugün seçilecek

Herhangi bir adayın kazanması için seçimlerin ilk iki turunda 367 milletvekilinin oyunu alması gerekiyordu. Bu gerçekleşmediği için 3. ve 4. tur oylama yapılacak. Üçüncü turda en az 276 milletvekilinin yani salt çoğunluğun oyunu alan aday Meclis Başkanı olacak. Bu turda da Meclis Başkanı seçilemezse, üçüncü turda en çok oyu alan iki aday dördüncü turda oylanacak ve burada en çok oyu alan aday Meclis Başkanı olacak.

‘Umudum parti olarak el değiştirmesi’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gazetecilere yaptığı açıklamada, “13 yıllık tek başına iktidardan sonra AKP Meclis Başkanlığı’nı yeniden kendi ukdesine alırsa muhalefet kendini sorgulamalıdır. Umut ediyorum Meclis Başkanlığı parti olarak el değiştirir” dedi.

***‘

Yolsuzluk dosyaları kapatılmayacak’

Kılıçdaroğlu olası bir koalisyona dair konuşurken 14 ilkeyi hatırlattı. Yolsuzluk dosyalarının kapatılmayacağını söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni Meclis'teki ilk grup toplantısında partisinin koalisyon için daha önce açıkladığı 14 ilkesini tekrarladı ve olmazsa olmazlarını açıkladı. Kılıçdaroğlu Suriye’ye girme tartışmalarına da tepki gösterdi.

‘Olmazsa olmazlarımız’

Grup toplantısı konuşmasında partisinin koalisyon için ortaya koyduğu 14 ilkeyi tekrarlayan Kılıçdaroğlu, "Kurulacak koalisyonun ‘demokrasiyi onarma hükümeti’ olduğunu herkesin bilmesini isterim" dedi. Kılıçdaroğlu, yargı bağımsızlığı, fikir özgürlüğü, cumhurbaşkanının anayasal sınırlarına vurgu yaparak "Emekliye ramazanda ve bayramda iki maaş ikramiye olmazsa olmazımızdır. Asgari maaşın 1500 lira olması, olmazsa olmazımızdır" dedi. Kılıçdaroğlu, "Hiçbir yolsuzluk dosyası asla kapatılmayacak. Yolsuzluk dosyaları kapatılıyorsa parlamento güven kaybeder" ifadelerini de kullandı.
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesine dair de “Bir cumhurbaşkanı sabah akşam konuşmaz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içine çekilmek zorundadır. Örtülü ödeneği bugüne kadar sadece başbakanlar kullanmıştır" dedi.

Suriye tepkisi

YPG’ye karşı sınırın Suriye tarafından bir tampon bölge oluşturulması tartışmalarına da değinen Kılıçdaroğlu AKP planına sert tepki gösterdi: “Niye Suriye’ye gireceğiz, hangi gerekçeyle? Dökülen kan yetmedi mi? Şimdi sıra Mehmetçik’in kanına mı geldi? Sizin yanlış politikalarınız nedeniyle terör örgütleri komşumuz oldu. Devlet akılla, bilgiyle, birikimle yönetilir. Kinle, öfkeyle çözülmez.”
Twitter’dan da koalisyon görüşmeleri öncesi Suriye’ye askeri müdahale iddiaları nedeniyle bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Ülkede bir hükümet dahi kurulmamışken, çıkarlar uğruna savaş çığırtkanlığı yapılıyor. Savaş ne bir çocuk oyunu ne de imaj yenileme aracıdır. Bu ülke sizin hırsınızın oyuncağı değildir" dedi.

Bahçeli AKP’ye desteğin bahanesini arıyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçimlerden sonraki en ilginç açıklamasını Meclis Başkanlığı seçimleri hakkında yaptı. Bahçeli, seçimlerin olası son turunda HDP eğer Deniz Baykal’a desteğini açıklarsa Baykal’a oy vermeyeceklerini söyledi.
Radikal.com.tr yazarı Murat Yetkin’in haberine göre , Bahçeli, "Eğer HDP yarın Meclis başkanlığı için Deniz Baykal'a desteğini açıklarsa, biz asla Deniz Baykal'a oy vermeyiz" dedi.
MHP, ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmelerine HDP ile aynı tavrı göstererek maddelerin Meclis’ten geçmesini engellemeye çalışmıştı. Vekiller birbirlerine sataşarak söz alıp süreci uzatmışlardı.
Bahçeli, AKP yönetiminin "tabanımız MHP'yi istiyor" açıklamalarının da tam bir 'kara propaganda' olduğunu belirtti.