Yasama yılı değerlendirmesinde, Erdoğan Teziç’i yanıtlayan Bülent Arınç, “Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarrufların yargısal denetime tabi olduğunu söyleyebilir misiniz?” dedi...

TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22. Dönem 3. yasama yılını değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in Meclisten çıkan yasalar Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabidir, sözüne atıfta bulunarak, “Türkiye'de yargısal denetime tabi olmayanlar da var. Acaba onlardan haberdar mısınız? Mesela Sayın Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarrufların yargısal denetime tabi olduğunu söyleyebilir misiniz ? Yüksek Askeri Şura, HSYK kararları yargısal denetime tabi değil” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç dün bir basın toplantısı yaparak 22. yasama dönemini değerlendirdi. Meclis Başkanı Arınç, TBMM Genel Kurulu'nun 22. Dönem 3. Yasama Yılı'nda 125 birleşim ve 479 oturum yaparak toplam 696 saat 9 dakikalık çalışma gerçekleştirdiğini bildirdi. Arınç, bu yasama yılında çıkarılan kanun sayısının da 166 olduğunu ifade etti. TBMM Başkanı Arınç, basın toplantısında, Meclis'in yoğun bir yasama yılı geçirdiğini ifade etti. 1 Temmuz'da kapanması gereken Meclisin bu yoğunluk nedeniyle 3 Temmuz'a kadar çalıştığını anımsatan Arınç, Başkanlık Divanı'nın bu yasama yılında 6 toplantı yaptığını ve 36 karar aldığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI DENETİME TABİ Mİ?

Basın açıklamasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, bir süre önce, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in bir cümlesine dikkat ettiğini belirterek, şunları kaydetti: “TBMM'nin yasama yetkisi konusunda sanki bir telaş içinde, hemen arkasından, 'Yargı yetkisi ile sınırlıdır. TBMM'nin çıkardığı yasalar yargısal denetime tabidir' diyor. Bu, Anayasa Mahkemesi bakımından bir gerçektir ama üç gazeteci ile yapılan röportajda, o üç gazeteciden biri ben olsaydım, Sayın Başkan'a şöyle bir soru sormak isterdim; bunu söylüyorsunuz, malumu ilan ediyorsunuz. Ne kadar güzel. Ama Türkiye'de yargısal denetime tabi olmayanlar da var, acaba onlardan haberdar mısınız?

Mesela Sayın Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı tasarrufların yargısal denetime tabi olduğunu söyleyebilir misiniz? Yüksek Askeri Şûra, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları yargısal denetime tabi değil. Bunlar bir gerçek. Bunlar, Anayasa'da var. Bunların şu an değiştirilmesi de gündemde değil. Bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Bunlardan habersizmiş gibi sadece TBMM'nin çıkardığı yasaların, Anayasa Mahkemesi'nin denetimine tabi olduğunu söylemek, çok ince eleştiri gibi geliyor. Evet, Anayasa Mahkemesi denetimini yapar ama kanun koyucu değildir, hüküm koyucu değildir. Bazen bir yasayı iptal eder, 6 aylık süre verir ki yeni düzenleme yapılsın diye. Bazen o sürede boşluk doğabilir. Bunları Türkiye yaşamıştır” dedi.

'YASALARIN HIZLI GEÇMESİ DOĞAL'

Arınç, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, rejimin dinselleştirildiğini söyledi ve halkı göreve çağırdı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorunu da şöyle cevapladı: “Sayın Baykal'ın ne söylediğini, nerede nasıl konuştuğunu, nasıl bir benzetme yaptığını, hamhum sözcüklerinin ne anlama geldiğini benim değerlendirmem, bu konuşma üzerine bir yorumda bulunmam ne yazık ki mümkün değil. Bunların hepsini biriktirin, o gün geldiğinde sorarsınız. Ben de bunlara cevap veririm.” CHP'nin yasaların hızlı geçtiğine dair eleştirilerinide yanıtlayan Arınç, Meclis'ten yasaların hızlı geçmesinin gayrı tabii bir olay olmadığını söyledi.

İktidar ve muhalefetin işbirliği ile çok süratli çıkan kanunlar da bulunduğunu anlatan Arınç, birilerine ‘ak’ birilerine ‘kara’ demenin siyasetçi için tutarsız bir davranış olacağını kaydetti.