Mısır’ın ‘Libya’ya müdahale’ kararına karşılık askeri seçeneği gündemine alan Ankara’ya Moskova’dan müdahale geldi. Türkiye ve Rusya’dan heyetler arasında yapılan toplantıda, dört madde üzerinde mutabakat sağlandı

Askeri seçenek ‘şimdilik’ rafa kaldırıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’da Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Sirte kentini ele geçirmek için askeri yığınak yapmasına karşı Mısır’ın ülkeye asker gönderme yetkisi çıkarması ülkeler arası yeni tartışma odağı oldu. Libya’da General Halife Hafter’i destekleyen Mısır’a karşı askeri seçeneği değerlendiren Türkiye’ye Rusya’dan müdahale geldi. İki ülke arası heyetleri arasında Ankara’da yapılan görüşme sonucu ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, dört madde üzerinde mutabakat sağlandığı açıklandı.

ATEŞKES İÇİN ORTAK ÇABA

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Libya’da askeri çözümden yana olunmadığı, çözümün yalnızca Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle Libyalı taraflarca yürütülen siyasi süreç yoluyla sağlanabileceği konusunda mutabık kalındı. Ortaklaşılan maddeler ise şöyle sıralandı: Libya’da uzun süreli ve sürdürülebilir ateşkes için gereken koşulların oluşturulması amacıyla Libyalı taraflara nüfuz edilmesi de dahil olmak üzere ortak çabalara devam edilecek. Libya konulu Berlin Konferansı’nın kararlarına uygun olarak Libyalı taraflar arasındaki siyasi diyaloğun teşvik edilmesine katkı sunulacak. Güvenli insani erişimin sağlanması ve tüm ihtiyaç sahiplerine acil olarak yardım ulaştırılması için taraflara önlem alma çağrısı yapılacak. Libya Ortak Çalışma Grubu kurulması ve görüşmelerin bir sonraki turunun en kısa zamanda Moskova’da yapılması konusunda çalışma yapılacak.

AB TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Mısır Meclisi’nin Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye “Libya’ya müdahale” yetkisi veren tasarıyı onaylamasının ardından ilk tepki açıklaması Avrupa Birliği’nden (AB) yapılmış, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Libya’daki çatışmada faal olan bölgesel aktörlerin askeri müdahale tehditlerinin “tehlikeli” olduğu uyarısında bulunmuştu.

TELEFON GÖRÜŞMESİ

Öte yandan, Libya’daki süreçle ilgili ABD Başkanı Donald Trump ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan arasında dikkat çeken bir telefon görüşmesi yapıldı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, görüşmeye ilişkin, “İki lider, yabancı güçlerin çıkarılması ile Libya’da gerginliğin azaltılması da dahil birçok konuyu ele aldı” açıklaması yaptı.