Genelkurmay'ın 'toplu refleks' çağrısına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve ADD yanıt vererek eylem hazırlıklarına başladı. İP Genelkurmay'm açıklamasını dün Diyarbakır'da yapılan "Barış ve Kardeşlik Mitingine' destek olarak değerlendirdi

SİNAN K. BİLGENOĞLU
Genelkurmay'ın çağrısın CHP, ANAP, Türk-İş, TESK gibi kurumlar olumlu yanıt verirken SDP, EMEP, ÖDP, TKP gibi partiler bunun bir iç savaş hazırlığı olduğunda birleşiyor. AKP'li vekiller Genelkurmay'm 'tepki çağrısı'na temkinli yaklaşıyor. "Teröre zaten herkes tepkili, sokağa inmeye gerek yok. Kide kontrolden çıkabilir" şeklinde yorumlar yapan AKP'li vekiller, "Teröre karşı kitlesel gösteri yapılmaz, devlet gereğini yapar. Çünkü kitlelerin nasıl ve nereye yönlendirileceği belli olmaz" şeklinde konuştular.

SDP: SEÇİMLER TEHLİKEDE
Sosyalist Demokrasi Partisi genel Başkanı Filiz Koçali, Genelkurmay'm internet sitesinde yayınlanan bildirinin 27 nisan muhtırasının devamı olduğunu söyleyerek açıklamada hedef alınanın PKK değil, sivil Kürt demokratik örgütieri, liberal ve sol liberal aydınlar, özgürlükçü müslümanlar ve bunlarla birlikte askeri vesayet rejimine ve Kürt sorununda çözümsüzlüğe karşı çıkan sosyalistler olduğunu savundu.

ÖDP: CHP-MHP İktidarı isteniyor
ÖZGÜRLÜK
ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sinan Tutal, Türkiye'de şiddet ve teröre karşı durmak TSK'nın tekelinde olmadığını söyleyerek, "Bu çağrı, Türkiye'de linç kültürünü canlandırmaya yöneliktir. Ankara'daki canlı bomba olayından sonra Genelkurmay Başkanı yaptığı açıklamalarda bu tip eylemleri beklediklerini belirtti. Bunu şöyle yorumlayabiliriz. 'Bu eylemleri önleyebilirdik ama önlemedik'. Bu da 1980 öncesi kullanılan 'şartları olgunlaştırmak' terimini gündeme getiriyor. Şartların olgunlaşması için fiziki ve psikolojik ortam hazırlıyorlar. Bu açıklamanın bir başka boyutu ise ordunun bir CHP-MHP iktidarı istediğidir. Ordunun çağrısıyla yapılan Cumhuriyet mitingleri CHP'ye oy kazandırdıysa, şimdiki planlanan eylemler de MHP'ye oy kazandırma perspektiflidir" dedi.

DSİP: GENELKURMAY SUÇ İŞLEDİ
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Doğan Tarkan da Genelkurmay'm 'halkın bir bölümünü diğerine karşı açıkça kışkırttığını' söyleyerek bunun bir suç olduğunu sözlerine ekledi.

TKP: BU EMPERYALİST BİR PLANDIR
Türkiye Komünist Partisi adına açıklama yapan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan ise bu açıklamaların ABD ve AB'nin Türk-Kürt çatışması yaratma planları doğrultusunda emperyalist planlar olduğuna işaret ederek, Genelkurmay bildirisinin bu planların gerçekleşmesine 'ramak' kaldığının göstergesi olduğuna değindi.

EMEP: ÜLKE İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİR
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu da Genelkurmay bildirisi üzerine yaptığ açıklamada bu girişimlerin ülkeyi iç savaş ortamına sürükleyecek tehlikeler taşıdığını belirterek, "Genelkurmay, sorumluluklarını aşan bir şekilde politik yaşama müdahale etmektedir. Bu yaklaşıma karşı tüm emek, demokrasi ve barış güçlerini birleşmeye çağırıyoruz" dedi.

ÖZGÜR-DER: PROVAKATİF ZİHNİYET
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Öz-gür-Der) Genel Başkanı Hülya Şekerci, "Genelkurmay muhtıra geleneğini sürdürüyor" dedi.

Çağrıyı destekleyenler
» ÇYDD: HAZIRLANIYORUZ
Genelkurmay açıklamasına ilk refleks ADD ve ÇYDD'den geldi. ÇYDD öncülü-ğündebazı sivil toplum örgütleri 'Teröre karşı sessiz eylem kararı aldı. ÇYDD Başkanı Türkan Saylan, PKK'yı ve destekçilerini kınıyoruz, lanetliyoruz. Bu tip mitingler gerekli ve doğaldır. En kısa zamanda İstanbul'da bir miting düzenleyeceğiz" dedi.

» CHP: 'GENELKURMAY'IN EN DOĞAL HAKKI'
CHP ve ANAP da Genelkurmay bildirisine tam destek verenlerden. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Terör örgütleri halktan taban bulamazlarsa etkinlikleri az olur" dedi. Açıklamayı Genelkurmay'm en doğal hakkı olarak gördüğünü söyleyen ANAP Grup Başkanve-kili Muzaffer Kurtulmuşoğlu da açıklamanın asıl sebebinin hükümetin bir önlemi olmaması olarak değerlendirdi. » Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, çağrıyı olumlu karşıladıklarını belirtti. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi "Sivil tepkilere destek vermeye hazırız" şeklinde konuştu. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu başkan Vekili Bendevi Palandöken de çağrıyı aktif olarak destekleyeceklerini açıkladı.

» Emek örgütlerinden uyarı geldi
ZEHRA ŞAHİNDOKUYUCU
ANKARA
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "Türkiye'nin temel sorunu, anti demokratik yasalar, emek karşıtı özelleştirmeci politikalar ve halkın karar mekanizmalarından uzaklaştırılmasıdır" dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği'nin ortak kaleme aldıkları "Nasıl Bir Türkiye İstiyoruz" başlıklı metni düzenlenen basın toplantısında açıklayan Tombul, "Son günlerde ülkenin dört bir tarafı yeni cenazeler ile sarsılıyor. Ağlayan tüm annelerin acısı yüreğimizi yakıyor. Son 20 yıllık süreç bu sorunun şiddete dayalı politikalarla çözülemeyeceğini göstermiştir. Silahların konuştuğu ortamlarda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Biz bu sorunun da barışçıl ortamda ve demokratik yöntemlerle çözülebileceğini söylüyoruz" diye konuştu.

Tombul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her türden etnik, dini, cinsiyet ve benzeri kimliklerin özgürce yaşayabildiği, farklı kültürlerin ve düşüncelerin kendilerini ifade olanaklarının yaratıldığı, özgürlükçü bir laiklik anlayışının egemen olduğu, bir arada kardeşçe yaşama kültürüyle yoğrulmuş bir ülke, toplumsal barış ve huzurun tek reçetesidir. Şiddet ve gerilim ortamlarının yarattığı kitlesel kamplaşmalar ülkemizin ve insanımızın yararına değildir. Türkiye'nin, 'kitlesel refleks' çağrıları ile toplumu kamplaştırma ve kitlesel çatışma ortamı yaratma yerine, kardeşçe bir arada yaşamı sağlayacak iklimin yaratılmasına ihtiyacı vardır."

Toplantıya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Ali Çer-kezoğlu ile Türk Diş Hekimleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Süha Alpay da katıldı.