Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri tarafından birliklere dağıtılan Riviera Zeytinyağı’nda küspe yağı olduğu iddia edildi

Askerlere zeytinyağı yerine  küspe yağı mı yedirildi?

TSK’ye bozuk et ve at eti satıldığı iddiaları gündemdeki sıcaklığını korurken, yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 ay önce Ankara, İstanbul, İzmir, İstanbul, Erzurum ve Niğde Bor’da 1100 ton Riviera Zeytinyağı ihalesi yapıldığı ve birliklere dağıtılan bu yağların içerisinde küspe yağı olduğu iddia edildi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin iddiaları Meclis gündemine taşıyarak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye doğru olup olmadığını sordu.

‘Analiz sonuçları oldukça vahim’

Askeri birliklerde kullanılmak üzere 8 ay önce Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 1100 ton Riviera Zeytinyağı ihalesinin yapıldığını, sağlık şikâyetlerinin ardından bu yağların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında incelendiğini, çıkan sonuçların ise çok vahim olduğunu söyleyen Tekin, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarlarında analiz edilen yağlarda küspe yağı çıktığı iddiaları var. Bu konunun aydınlatılması gerekmektedir. Bende bu skandal iddiayı Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye yazılı soru önergesi vererek sordum, bakalım iddia doğru mu yanlış mı? Hep birlikte göreceğiz” dedi.

‘Olumlu raporu verilmiş’

Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Bölge Başkanlıklarının, dağıtılan yağlara “Riviera Zeytinyağı örnekleri olumlu” raporu verdiğini aktaran CHP’li Tekin, şu ifadeleri kullandı:

“Riviera Zeytinyağı adı altında ihale yoluyla satın alınıp birliklere gönderilen bu yağların en az yarısının kullanıldığı söyleniyor. Sağlık şikâyetlerinin artmasıyla bu yağların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uzman laboratuvarına gönderilerek incelendiği, analiz sonuçlarında ise yağlarda küspe yağı bulunduğu ifade ediliyor. Eğer ifade edilenler doğruysa, Milli Savunma Bakanlığı derhal bu skandalın sorumlularını ortaya çıkarıp kamuoyuyla paylaşmalıdır. İşin en vahim yanı ise, Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Bölge Başkanlıklarının, dağıtılan yağlara ‘Riviera Zeytinyağı örnekleri olumlu’ raporu vermesidir. Gerek ihaleye ortak olan firmalardan, gerekse Milli Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bölge Başkanlıklarındaki sorumlu kişilerden bunun hesabı sorulmalıdır. Bu ihalede herhangi bir rant sağlama amacı var mı yok mu? Herhangi bir rant sağlandıysa, bu rantı kimlerin sağladığı tüm ayrıntılarıyla aydınlatılmalıdır. Devletin cebine usulsüz yolla elini atmaya çalışan herkes bunun hesabını vermelidir.”